NIEUWEGEIN – Tijdens de vorige editie is aleens geprobeerd om jongeren door middel van een educatief scholenproject bij de Volvo Ocean Race te betrekken. Maar dit ging mis doordat er uiteindelijk onvoldoende geld was voor het project. Gelukkig is er nu een nieuw initiatief: ’Proef de Zee.’
Het Watersportverbond lanceert in samenwerking met Gemeente Den Haag, Stichting ZSL, Sailing Holland en de Plastic Soup Foundation een gratis, spannend en interactief lesprogramma voor basisschoolleerlingen rondom de meest spectaculaire zeilrace te wereld: de Volvo Ocean Race. Meer dan een half miljard mensen volgen de race rond de wereld tot aan de finish volgend jaar juni in Den Haag.
Het scholenprogramma verbindt het thema water aan onderwerpen als waterbeheer, watersport, plastic soup en teamspirit. Tevens gaan de kinderen op zoek naar antwoorden op vragen als: hoe stel je een sterk team samen? Wat moet je weten over klimaatveranderingen, het weer en navigeren? Waarom is schoon en veilig water zo belangrijk en wat kun je zelf doen om dat te behouden? Het lesprogramma richt zich op basisschoolleerlingen in bovenbouw (groep 6 t/m 8) en leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Met dit scholenproject wil het Watersportverbond ca. 18.000 kinderen in aanraking te laten komen met de Volvo Ocean Race en de water(sport).
Uniek aan het programma is dat de Nederlandse zeilers in de Race om de wereld (Team Brunel, AkzoNobel en Carolijn Brouwer) zelf ook meedoen aan het programma. Zij hebben contact met de leerlingen via Facebook, Instagram en Snapchat en maken voor iedere lesmodule een filmpje. De eerste video staat op ons Volvo Ocean Race/ Watersport-TV kanaal.
Het lespakket
Centraal in het lespakket staat het thema water. De lessen zijn ontworpen vanuit het coöperatief leren, zelf ontdekken met een maximale koppeling naar waterbewustzijn en de avontuurlijke praktijk van de watersport. In de week van 22 oktober starten de lessen, tegelijk met de start van de Volvo Ocean Race. Het lespakket bestaat uit 12 lessen die allemaal, of een selectie daarvan, door de leerlingen zelfstandig in de klas kunnen worden uitgevoerd. De lessen zijn afgestemd op de kerndoelen van wereldoriëntatie en vaardigheden van het basisonderwijs.