De naam Rijk der Duizend Eilanden doet denken aan een onbekende exotische bestemming. Ver vliegen is niet nodig, want het ligt in Broek op Landedijk. Een historisch lintdorp in Noord-Holland dat lang vooral uit sloten en vaarten bestond.
Bekijk video: Rijk der duizend eilanden (https://www.youtube.com/watch?v=DCyouyDCg6I&t=94s)
Eeuwenlang een moerassig gebied dat door de bewoners werd veranderd in een vruchtbaar eilandenrijk door het graven van vaarsloten. Met het opgegraven slib werden door de boeren stukken land verhoogd tot akkers. Hierop werd gezaaid en geoogst en de producten waaronder veel koolsoorten werden per kloet of tuindersvlet van de door water omgeven akkers naar de Broeker Veiling gebracht. Daar werd het geveild.
Sloepennetwerk
Het 1000 eilandenrijk is tegenwoordig opgedeeld in twee delen. De ene helft van de grond is teruggegeven aan de natuur en de andere helft bestaat uit eilanden waarop 500 vrijstaande woningen zijn gerealiseerd. Via een Sloepennetwerk route kun je er met kleine boten doorheen varen. Bij de sluis is een passantenhaven, waar je als je boot te groot is, kunt overstappen op een tuindersvlet voor een varende rondleiding. Je kunt er ook een bezoek brengen aan de historische schuitenshelling en het museum van Nico Vader. Het is gelegen aan de rand van Landschapsreservaat Oosterdel, het laatste ongerepte deel van het Rijk der Duizend Eilanden in Broek op Langedijk.
De verzameling van oprichter Nico Vader bestaat uit onderdelen van scheepswerfjes en schuitenhellingen die tot de jaren zestig van de vorige eeuw operationeel waren in het ‘Geestmerambacht’.
Vaders Museale Schuitenhelling is een typisch Noord-Hollandse schuitenhelling waarop karakteristieke akkerschuiten gebouwd en onderhouden werden. In dit historische landschap is de schuitenhelling een beeldbepalend element. De verzameling gereedschappen en werktuigen geeft een compleet beeld van hoe tussen 1850 en 1950 gewerkt werd. Van houtbouw naar staalbouw, van handmatig naar machinaal. In de haven en op het terrein van Vaders Museale Schuitenhelling bevinden zich enkele historische vaartuigen, waaronder een in 1893 gebouwde Langedijker Koftjalk en enkele akkerschuitjes.
Op afspraak is de helling te bezoeken. Bekijk de video Schuitenhelling (https://www.youtube.com/watch?v=Dw2P1Us-YOY&t=200s)