AMSTERDAM- Met de boot in de stalling is de winter het moment om een leuke (theoretische) opleiding op watersportgebied te volgen. Varen Doe je Samen heeft een aantal mogelijkheden op een rij gezet.
Bij varen komen veel verschillende disciplines samen. Zo kun je de vaarregels bestuderen voor het vaarbewijs, maar je kunt ook een studie verrichten naar meteorologie of navigatie, of een cursus motortechniek volgen om je zelfredzaamheid bij motorproblemen aan boord te verhogen.
Klein vaarbewijs. Je kunt vaarbewijs 1 en/of vaarbewijs 2 halen (klein vaarbewijs). Ook al vaar je in een schip waarbij je geen vaarbewijs nodig hebt, is het toch leuk om dit te halen. Je leert de vaarregels, betekenis van betonning en licht/geluidsseinen en meer. Bij vaarbewijs 2 hoort ook nog een stuk basiskennis van navigatie. Vaarplezier (https://www.watersport-tv.nl/pg-31400-7-122298/pagina/vaarplezier-vaarbewijscursus.html), waarvan Watersport-TV een van de initiatiefnemers is, biedt cursussen aan waarbij je een dag theorie en een dag praktijk hebt.
Basiscertificaat Marifonie. Het Basiscertificaat Marifonie is genoeg als je een vaste- of handheld marifoon aan boord hebt. Je hebt het ook nodig als je een AIS aan boord wilt installeren.
Vaar je wel eens op zee, dan is Marcom B of zelfs Marcom A een optie. Met Marcom B mag je een Epirb aan boord hebben, een veiligheidsbaken dat een noodsignaal uitzendt. Ook mag je een marifoon met DSC aan boord hebben. Ook deze kan een digitaal noodsignaal uitzenden. Voor lange zeereizen is een Marcom A opleiding geschikt. Je mag dan zendapparatuur met een groot bereik aan boord hebben, zoals een SSB-radio.
TKN, Theoretische Kustnavigatie. Wil je goed leren navigeren op de Europese kustwateren, dan is deze cursus geschikt. Velen kunnen best aardig navigeren, met GPS en andere apparatuur is dit ook eenvoudiger geworden dan vroeger. Maar hoe moet het nu echt? Hoe bereken ik de kompaskoers met variatie, deviatie, stroom, drift? Wat als de apparatuur uitvalt? Zet de puntjes op de i met deze opleiding. Leuk en leerzaam!
Er zijn diverse cursussen over onderhoud en kennis van de motor aan boord. Handig om zelf het basisonderhoud te kunnen doen, verwisselen van filters, olie verversen en winterklaar maken. Motorproblemen op het water zorgen nog steeds voor de meeste hulpvragen aan de reddingsdiensten. Voorkom dit door kennis van je motor, goed onderhoud en een grotere zelfredzaamheid.
Cursus Reisvoorbereiding, Routering & Planning. Leer langere, meerdaagse zeiltochten te plannen. Rekening houdend met weer, meteo, getij, bemanning, schip en meer. Leuk voor de meer ervaren watersporters.
Cursus meteorologie. Er valt veel over het weer te leren, het is immers een complete wetenschap. Leren om meteo gegevens goed te lezen en te gebruiken bij je planning is leuk en geeft meer veiligheid.
Rijn-sport patent. Als je op de Rijn wilt varen met een schip langer dan 15 meter, heb je op bepaalde trajecten een Rijnpatent nodig. Je kunt diverse deelcertificaten voor de verschillende trajecten behalen.
Radarpatent. De regelgeving rondom het varen op radar is nogal complex. In principe mag je enkel varen op je radar (met slecht zicht dus) als je een radarpatent hebt, en een goedgekeurde radarinstallatie. Je mag dus wel een radar aan boord hebben, maar de meeste jachtenradars zijn niet goedgekeurd en zonder radarpatent mag je dus niet, bij dichte mist, enkel varen op een dergelijke radar. Deze zijn er in de praktijk dus alleen ter ondersteuning van je navigatie. Een radarpatent halen kan een optie zijn voor degenen die dit nodig hebben.
Safety Sea Survival cursussen. Ervaar in geconditioneerde omstandigheden (zwembad) hoe om te gaan met veiligheidsmiddelen op zee.
EHBO aan boord. Volg een EHBO cursus voor de basisprincipes van Eerstehulpverlening. Aanvullen specifiek voor EHBO aan boord.
Kortom, mogelijkheden genoeg om nuttig de winter door te komen om het volgend vaarseizoen met meer kennis te beginnen.
Cursussen
Er zijn vele instituten en vaarscholen waar dergelijke cursussen gegeven worden. Onder andere de vaarscholen die aangesloten zijn bij de CWO (Commissie watersport opleidingen), een samenwerkingsverband van HISWA Vereniging en het Watersportverbond, organiseren deze theoretische cursussen. Voor informatie over vaarbewijzen kun je terecht bij de Vamex.