PARADIJSELIJK WATERLAND

Uniek vaargebied onder de rook van Amsterdam

Onder de rook van Amsterdam is Waterland een paradijselijk gebied voor watersporters. Het open veenweidelandschap ten Noorden van de hoofdstad wordt er afgewisseld met historische plaatsen zoals Broek in Waterland, Zuiderwoude, Uitdam, Purmer, Marken en Monnickendam.

 Tekst Epco Ongering

Fotografie Linda Feltkamp

Bijna de helft (5.000 hectare) van de totale oppervlakte van Waterland bestaat uit water en dat maakt het een uniek gebied voor zeilers, suppers, surfers, sloepvaarders, roeiers en kanovaarders. Op de meertjes tussen het wijdvertakte kanalennetwerk zie je dan ook vooral watersporters die de rust opzoeken. Behalve op het Markermeer, zie je hier geen waterscooters, speedboten of zeilboten met haast. In de winter ben je vrijwel overal de enige boot en heb je de natuur helemaal voor jezelf.

Toeristische route

We starten onze tocht in het schilderachtige Monnickendam. Die plaats heeft een mooi historisch centrum en tal van leuke terrasjes en restaurantjes. Wij varen dit keer niet de gebruikelijke toeristische route naar Marken, want dat is het domein van toeristen van over de hele wereld. We kiezen voor de rust van het groene gebied in het zuiden tussen het eeuwenoude Monnickendam, het schattige Broek in Waterland en schilderachtige plaatsjes als Uitdam en Zuiderwoude.

Het eerste stukje voert ons door de Monnickendamse nieuwbouw en brengt ons naar het meertje, het Oosteree. Een ‘Ee’ is een natuurlijke waterloop, al op eeuwenoude plaatjes zie je afbeeldingen van bootjes op dit stukje water.

We zien rietpluimen en weilanden, helaas de koeien zijn al naar binnen. Het is fris, we trekken de sjaals wat strakker om ons heen, want de zuidenwind geselt ons bootje. Aan het eind maakt het smalle vaarwater een scherpe bocht naar links en zien we de fraaie toren van de kerk van Zuiderwoude. Het is niet te geloven dat je hemelsbreed nog geen 10 kilometer boven Amsterdam in zo’n serene plattelandssfeer terechtkomt. Fraai zijn ook de in pastelkleuren geschilderde huizen en de witte ophaalbruggetjes waar de Magere Brug model voor heeft gestaan.

Vanuit het meertje voorbij Zuiderwoude varen we naar het Bozenmeertje en gaan daar naar het noordwestelijk gelegen Molengouw, aan de naam af te leiden is dit een waterweg langs molens.

Sundels

We zien Broek in Waterland aan de rechterzijde, het is een mooie plek met een fraai meertje, een mooie kerk en veel houten huizen. Vanuit Broek gaan we door naar het zuiden over het Galgengouw en de Broekergouw richting Zunderdorp. Dit dorp ontleent haar naam aan ‘sundels’, kleine sloten waarover de boeren uit het waterland hun melk naar de hoofdstad vervoerden. Het dorpje bestaat uit drie kleine nederzettingen met maar een paar huizen en een kerk.

Door een wirwar van slootjes gaan we naar het oosten en komen op de Ransdorper Die. Ransdorp zelf laten we met haar stompe toren voor wat het is en we varen door ‘het Nauw’ naar Holysloot. Dit dorpje met beschermd dorpsgezicht is een van de schattigste plaatsen in het Waterland. Door het dorp loopt maar een weg, er is een restaurant en de kerk is een Rijksmonument. Om een glimp van het Markermeer op te kunnen vangen varen we door naar Uitdam. Daar meren we aan en klimmen de dijk over en hebben een schitterend uitzicht over de grote watervlakte aan de oostkant en de schattige Waterlandse meertjes aan de westzijde.

Waterland is zo uniek dat het vanwege de bijzondere cultuurhistorische, natuurlijke en landschappelijke kwaliteiten is aangewezen als een van de Nationale Landschappen.

20171201-IMG_9035 20171201-IMG_9035
20180514-IMG_3209 20180514-IMG_3209
20180514-IMG_3215 20180514-IMG_3215
20180514-IMG_3224 20180514-IMG_3224
20180514-IMG_3273 20180514-IMG_3273
20180812-IMG_6172 20180812-IMG_6172