AMSTERDAM- Amsterdam is van plan om na de invoering van het vaarvignet diverse andere maatregelen door te voeren. Deze hebben nadelige gevolgen voor de watersporter, zoals het versneld afdwingen van emissieloos varen, de bouw van drijvende zonne-paneeleilanden, een havenafsluiting en het openstellen van levensgevaarlijk vaarwater voor zwemmers. Het Watersportverbond heeft protest aangetekend met een alternatieve omgevingsvisie: Amsterdam 2050
In de gemeente Amsterdam zijn zo’n 25 verenigingen aangesloten bij het Watersportverbond. Samen hebben ze ruim 3.500 leden die gebruik maken van het water in en om de stad. Ook veel andere watersporters varen er regelmatig. Auke Bender, regio-vertegenwoordiger van het Watersportverbond in Noord-Holland: “Wij onderschrijven de beweging naar emissieloos varen, maar de tijd om dit in te voeren is veel te kort. Begin 2025 moet het centrum al emissieloos zijn en in 2030 geldt dit voor heel Amsterdam. De gemeente onderschat de investeringen voor de gemiddelde watersporter. Wij vinden dat iedereen moet kunnen watersporten, ook als je niet zoveel geld hebt.”
Sluit geen mensen uit
Bender ziet niet alleen problemen ontstaan bij ouderen, die het niet meer kunnen betalen, maar verwacht een uitstroom van zeiljongeren in de hoofdstad. “Voor deze groepen is watersporten bij een vereniging heel belangrijk. Als deze leden afhaken om financiële redenen, missen ze meteen alle sociale aspecten van het verenigingsleven.”
Ander wankel punt binnen deze context is volgens het Watersportverbond de onduidelijkheid omtrent de oplaadinfra in de publieke ruimte en in de havens. “Dat is compleet blanco gelaten”, onderstreept Bender.
Eilanden met drijvende zonnepanelen
Ook tegen de andere plannen van de gemeente Amsterdam maakt het Watersportverbond bezwaar. Denk daarbij aan geplande bebouwing langs de randen van zeilgebieden (zorgt voor plotseling veranderende windrichtingen die het zeilen belemmeren) en gebieden in open vaarwater, die nu ingetekend staan voor de aanleg van drijvende zonnepanelen, zoals in de Nieuwe Meer, Sloterplas en Gaasperplas. Bender: “Door het aanleggen van velden met drijvende zonnepanelen wordt dit vaarwater onbevaarbaar, terwijl er op andere plekken, waar niemand er last van heeft, ook zonne-energie kan worden gewonnen.”
Gevaarlijk zwemwater
Het Watersportverbond wil volgens Bender stakeholder zijn op dit dossier. “We denken graag mee over alternatieven en veiliger opties, zoals voor ’t IJ, gevaarlijk vaarwater, maar nu staat er bijvoorbeeld een zwemlocatie ingetekend. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Hetzelfde geldt voor de afsluiting van de haventoegang van watersportvereniging WSV Aeolus. Dit is niet alleen vervelend voor de leden van Aeolus, maar ook voor de passanten die Amsterdam aan willen doen, of de mensen die deze haven kiezen als rustplaats na het varen van de nachtelijke Staande Mastroute.”
Bron bericht: Watersportverbond