Stand Up Paddling, kortweg suppen, is op dit moment zonder meer de snelst groeiende vorm van watersport. Steeds meer mensen stappen op een sup. Logisch, want het is een laagdrempelige manier om actief op het water te zijn, of juist om te ontspannen. Om veilig te kunnen suppen heeft Varen doe je Samen een flyer gemaakt met tien tips die we graag met je delen. Ga je voor het eerst suppen, volg dan eerst de online cursus (https://www.watersport-tv.nl/nw-31400-7-3666245/nieuws/leer_in_4_online_lessen_suppen.html?page=0) op Watersport-TV.
1) Bereid je goed voor!
Check het weerbericht, en ook de windkracht en windrichting in het gebied waar je gaat suppen. Kies bij veel wind een beschutte route en pas op voor een aflandige wind op open water. Op een sup is windkracht 3 of 4 beaufort al best veel. Zorg dat je uitrusting in goede staat is en dat je fit genoeg bent voor de route die je wilt gaan varen. Bepaal welke route je wilt gaan varen, houd rekening met de stroming en neem bij langere tochten voldoende eten en drinken mee.
2) Draag de juiste kleding en een zwem- of reddingsvest
Onderkoeling en verdrinking zijn de grootste risico’s voor een supper. Zorg daarom voor de juiste kleding. Let hierbij vooral ook op de watertemperatuur. Bij koud weer en koud water draag je het beste een neopreen wetsuit of zelfs een drysuit. Die houdt je ook warm als je in het koude water zou vallen. Zorg bij warm weer voor goede bescherming tegen de zon en dat je voldoende drinkt. Met geschikte waterschoenen bescherm je je voeten tegen scherpe voorwerpen onder water. Gekleurde, reflecterende kleding helpt voor een goede zichtbaarheid. Wat extra kleding voor als je in het water valt of als het afkoelt kan ook handig zijn. Draag bij voorkeur een zwem- of reddingsvest tijdens het suppen.
3) Ken de voorrangsregels!
Als supper ben je volgens het BPR (https://www.varendoejesamen.nl/kenniscentrum/artikel/download-het-binnenvaartpolitiereglement-bpr) een ‘klein, door spierkracht aangedreven schip’. De regel is: Motor wijkt voor spier, spier wijkt voor zeil. Je mag daarom voorrang verlangen van kleine motorschepen, en moet voorrang verlenen aan zeilschepen en -planken. Wees je ervan bewust dat niet iedereen deze regels naleeft. Het is daarom aan te bevelen om zoveel mogelijk uit de buurt van andere schepen te blijven. De belangrijkste regel is dan die van ‘goed zeemanschap’: Je moet alles doen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Vaar altijd een duidelijke koers en ken je plek op de vaarweg: houd zoveel mogelijk stuurboordwal (https://www.varendoejesamen.nl/kenniscentrum/artikel/stuurboordwal-varen-dat-verplicht) (de rechterkant) van het vaarwater aan.
4) Gebruik je leash!
Maak altijd gebruik van je ‘leash’, de lijn waarmee je je supboard aan je been vastmaakt. Deze voorkomt dat je supboard bij wind of stroming wegdrijft als je ervan afvalt.
5) Kijk regelmatig achterom
Weet wat er om je heen vaart en houd rekening met de snelheid van andere vaarweggebruikers. Kijk ook regelmatig achterom om te zien of je ‘ingehaald’ wordt. Zo voorkom je verrassingen. Op druk vaarwater met veel golven is het verstandig om op je knieën te gaan zitten.
6) Vaar samen!
Ga zoveel mogelijk samen met anderen suppen, zeker als je open of stromend water opzoekt. Dat is niet alleen veiliger, maar ook gezelliger. Er zijn verschillende websites en Facebook-groepen waar je suppers uit jouw buurt kunt ontmoeten.
7) Ken de betekenis van de bruglichten
Houd rekening met bruglichten en vaar alleen onder bruggen door als dat is toegestaan. Onder een smalle brug wil je geen tegenliggende vaart treffen.
8) Houd rekening met de natuur
Blijf uit de buurt van dieren, zeker tijdens de broedperiode (april/mei) van vogels. Vaar met een boog om (water-)vogels heen, zodat je geen stress veroorzaakt. Laat geen afval achter in de natuur of in het water.
9) Zorg voor goede verlichting
Op het water ben je als supper maar klein en daarom slecht zichtbaar voor andere vaarweggebruikers, zeker in het donker en tijdens schemering. Als je in het donker gaat suppen ben je als klein schip verplicht een rondom schijnend wit licht (https://www.varendoejesamen.nl/kenniscentrum/artikel/verlichting-op-schepen-onder-de-7-meter) te voeren.
10) ‘Be Traceable’
Zorg dat anderen weten waar je bent en welke route je gaat varen. Zorg dat je kunt bellen en dat je zelf bereikbaar bent, bijvoorbeeld door je smartphone in een waterdichte hoes mee te nemen. Denk ook na over de spullen (schoenen, tassen, fiets) die je aan de waterkant achterlaat: voorkom misverstanden en maak duidelijk dat je aan het suppen bent! De KNRM heeft een speciale Be Traceable-sticker (https://www.knrm.nl/veiligheid/op-het-water/surfers/betraceable-sticker) ontwikkeld om op je spullen te plakken.
(Met dank aan Varen doe je Samen, Pauline Gispen van @deltagispen en Cedric Shetlen van Samensuppen .