Doorvaartvignet Amsterdam uitgesteld naar start vaarseizoen 2022

Invoering te complex en meer onderzoek nodig over verkoopmogelijkheden

AMSTERDAM- De invoering van het omstreden doorvaartvignet in Amsterdam is uitgesteld tot uiterlijk de start van het vaarseizoen 2022. De gemeente heeft meer tijd nodig om het vignet te kunnen invoeren. Aanvankelijk zou dat op 1 april jl. gebeuren. Vervolgens werd het uitgesteld naar mei en vandaag werd bekend dat het naar komend voorjaar is doorgeschoven. 

Op 20 mei 2020 heeft de  gemeenteraad van Amsterdam de Nota Varen Deel 2 vastgesteld. Met dat besluit heeft de raad  ingestemd met het invoeren van het doorvaartvignet. Het besluit is bekrachtigd met de  vaststelling van de eerste wijzigingsverordening Binnenhavengeldverordening Pleziervaart 2020  op 16 en 17 december 2020, waarmee de raad heeft ingestemd met de invoering van het  doorvaartvignet in 2021. 

Op dit moment is elke booteigenaar verplicht een vignet te plaatsen op een pleziervaartuig dat  een ligplaats inneemt of afmeert op het Amsterdamse binnenwater. Daarvoor is binnenhavengeld  verschuldigd. Conform het nieuwe beleid is niet alleen een vignet vereist als een pleziervaartuig  een ligplaats wil innemen of wil afmeren op het Amsterdamse binnenwater, maar is ook een  vignet vereist als een pleziervaartuig alleen wil (door)varen op het Amsterdamse binnenwater. 

Achterliggende reden voor dit besluit is ‘De Digitale Gracht’. Dit maakt het voor de gemeente  mogelijk om het totale scheepvaartverkeer in beeld te brengen. En dit is nodig om als vaarwegbeheerder beter geïnformeerd en gerichter verkeersmaatregelen te nemen, bijvoorbeeld  in geval van grote drukte, evenementen en bij calamiteiten. Maar ook om efficiënter en informatie  gestuurd te handhaven en zodoende overlast effectiever te bestrijden. 

Complexiteit 

Na het vaststellen van de Nota Varen Deel 2 is gestart met de voorbereidingen voor het invoeren  van het doorvaartvignet. Dit innovatieve project, het eerste in zijn soort, heeft meer tijd gekost  dan van tevoren is ingeschat. Voor het bouwen en testen van de aanpassingen in het BHG systeem  om het doorvaartvignet te realiseren, bleek een grotere inzet noodzakelijk dan van te voren  verwacht, iets wat mede vanwege het thuiswerken door Corona voor vertraging heeft gezorgd. 

Naast het digitaal mogelijk maken van de aanschaf van het doorvaartvignet (via website en  vaarwaterapp) wordt momenteel ook nog onderzocht of en op welke wijze offline  verkoopmogelijkheden geboden zullen worden. Hierbij valt te denken aan automaten, of de  mogelijkheid om bij de handhavers alsnog een vignet aan te schaffen. Zonder deze verkooppunten  wordt sanctionerend optreden bij het ontbreken van een doorvaartvignet ingewikkeld, omdat bootbezitters, wanneer zij door handhaving worden aangesproken, de overtreding niet ongedaan  kunnen maken (verwerkingstijd digitaal vignet is enkele werkdagen). 

Tenslotte zijn er ook vanuit de sector (HISWA, watersportverenigingen, en jachthavens) vragen  over de wijze waarop Amsterdam het doorvaartvignet wil invoeren, de gemeente is hierover met  de sector in gesprek.  

’’Om op een goede manier over te kunnen gaan tot de invoering van het doorvaartvignet is meer  tijd nodig. Om die reden zal de invoering van het doorvaartvignet uitgesteld worden tot uiterlijk  voor de start van het vaarseizoen 2022,’’ aldus Egbert J. de Vries, wethouder Verkeer en Vervoer, Water en Luchtkwaliteit

3879823_949596 3879823_949596
3879823_949599 3879823_949599