Op deze plekken komen veel watersporters in problemen

KNRM start campagne met hotsportkaart

Met het vakantieseizoen in aantocht heeft de KNRM een hotspotkaart gemaakt. Op de kaart staan vijf gebieden op zee en binnenwateren waar watersporters vaak in de problemen komen en hulp nodig hebben van de KNRM.  

De hotspotkaart is onderdeel van KNRM’s watersportcampagne “Wij helpen…bij nood en problemen op het water”. Met flyers in jachthavens, informatie op social media en op de website informeert de KNRM watersporters wat te doen bij pech of noodsituaties op het water en hoe ze te voorkomen.  

Sander Kuipers, coördinator niet-spoedeisende hulp bij de KNRM. “Motorproblemen is reden nummer één waarvoor watersporters ons inschakelen. Dat zien we door het hele land, en dus ook in deze vijf gebieden. Maar deze hotspots hebben nog extra aandachtspunten, waardoor watersporters in de problemen komen. 

IJsselmeer 

Het IJsselmeer, met name de noordoostkant, is zo’n gebied. Van Lemmer tot Stavoren zijn op diverse plekken zandbanken te vinden. Zolang watersporters binnen de boeienlijn blijven gaat het goed, maar buiten de vaargeul kan het ineens snel ondiep worden. 

Waddenzee 

Op de Waddenzee ziet de KNRM drie bekende vastloopplekken: onder Texel bij zandplaat ‘De Bollen’. Tussen Vlieland, Terschelling en Harlingen, met name rondom de Boontjes, Vlielanderbalg en net buiten de geul tussen Harlingen en West Terschelling. En ook onder Ameland en Schiermonnikoog net buiten de vaargeul en rondom Brakzand. Getij, wind en onbekendheid met het gebied zijn oorzaken van het aan de grond lopen. 

Biesbosch 

Een plek waar watersporters niet verwachten dat er ook sprake is van eb en vloed en de KNRM veel vastlopers ziet, is de Biesbosch. Mensen leggen hun bootjes aan op één van de vele eilandjes en ontdekken als ze weg willen varen dat het water is gezakt en hun boot muurvast ligt. Wachten totdat het vloed wordt is aan het einde van de dag meestal niet mogelijk, dus dan moet er alsnog een KNRM-reddingboot op pad. 

Zeeuwse Stromen 

Ook daar vaart de KNRM geregeld uit om boten los te slepen. Op het Veerse Meer wordt watersporters afgeraden zelf hun boot los te duwen vanwege oesters op de bodem die kunnen zorgen voor verwondingen. Dus de vele vastlopers op de Zeeuwse Stromen dienen alsnog weggesleept te worden door passanten, of als dat niet lukt door een KNRM-reddingboot.  

Randmeren 

Weer een ander type problemen ziet de KNRM rond de Randmeren; het IJmeer, Gooimeer en Eemmeer. Daar zorgt de waterplant Fonteinkruid voor vastgelopen schroeven en verstopte koelwaterleidingen. Ook hier is het van belang om in de vaargeul te blijven. Op het IJmeer raken vaak sloepen uit Amsterdam in de problemen, die verrast worden door wind en golfslag waardoor vuil losschiet uit de brandstoftank en de motor stopt. 

App 

Met de hotspotkaart wil de KNRM watersporters bewust maken van het belang van een goede voorbereiding. In de watersportcampagne attendeert de KNRM watersporters ook op hun speciale app. Met de gratis KNRM Helpt App kunnen watersporters vaarplannen maken, informatie uit de omgeving raadplegen (zoals jachthavens, marifoonkanalen, watersportwinkels en bunkerstation) en de weersvoorspelling in de gaten houden. En met een speciale knop schakelen ze snel hulp in bij pech of noodsituaties. Bij gebruik van de app zien de Kustwacht en KNRM onmiddellijk waar de boot zich bevindt. 

De KNRM hoopt dat watersporters deze zomer goed voorbereid het water opgaan. Mochten ze alsnog in de problemen komen, dan helpen de KNRM-vrijwilligers graag.   

 

34ECC129-E6FB-4688-875E-D008FB8D660B 34ECC129-E6FB-4688-875E-D008FB8D660B