Afval plastic grondstof voor VOC-replica

Stichting Clear2Anywhere wil circulaire economie versnellen

HOORN - Afval plastic een wereldwijd probleem? Niet voor de vrijwilligers van de Stichting Clean2AnyWhere die in Hoorn van het plastic afval al diverse historische werkboten hebben gebouwd. Door het afval als grondstof te gebruiken en hiermee te experimenteren hopen ze de circulaire economie te versnellen.

Direct naar video (https://youtu.be/oFBwsej_r_k)

’’Het afval is niet het probleem, dat zijn wij. We doen er de verkeerde dingen mee. Bijvoorbeeld door het afval weg te gooien. Terwijl je er ontzettend mooie dingen van kunt maken,’’ aldus initiatiefnemer Edwin ter Velde. In Hoorn wordt geëxperimenteerd om van afval plastic historische schepen te bouwen. De eerste werkboten zijn klaar en varen al. De bouw van een replica van een 17e eeuws Speeljacht vordert en als die klaar is wil Edwin ter Velde beginnen aan de bouw van een Fluitschip. 

Al deze experimenten hebben als doel om nieuwe bouwstenen te vinden die helpen de overgang naar de circulaire economie te versnellen. Door nieuwe technologieën en economische modellen te gebruiken en nieuw gewoontegedrag te beoefenen.

De boten en schepen die nu en de komende jaren gebouwd worden, worden ondergebracht in een rederij. Met het Fluitschip is het bedoeling wereldwijd zeilend allerlei vrachten te gaan vervoeren. ’’De eerste opdracht hebben we al,’’ aldus Edwin die voordat begonnen kan worden met de bouw eerst op zoek zal moeten gaan naar een nieuwe locatie. Op de plek waar nu in Hoorn de werf is gevestigd komen recreatiewoningen. ’’Volgend jaar moeten we hier weg zijn.’’

thumbnail_20230208_115528 thumbnail_20230208_115528
thumbnail_20230208_115524 thumbnail_20230208_115524