Race van weersysteem naar weersysteem

Hangt herstart Ocean Race in de lucht?

Met een voorsprong van een kleine 500 mijl op de achtervolgers zou je denken dat schipper Kevin Escoffier met zijn Team Holcim PRB zorgeloos naar Brazilië zeilt tijdens de derde etappe van de Ocean Race. Het tegendeel is waar.

De uitdaging van een grote voorsprong is hoe je je tegenstanders, die in een heel ander weersysteem varen en het voordeel hebben, het beste kunt dekken. Kijkend naar de vooruitzichten is er reden tot optimisme voor het achtervolgende trio Biotherm, 11th Hour Racing Team en Team Malizia. 

En Escoffier is er niet blij mee. ”Als het ons niet lukt om het systeem voor ons in te halen, zullen we moeten wachten op de volgende, waarmee zij zullen komen en we een herstart zullen hebben,” zei hij in een interview in het Frans. ”In welke andere sport kun je zo’n grote voorsprong nemen en in een paar dagen alles verliezen en opnieuw moeten beginnen!”

Biotherm heeft bijna 50 mijl gewonnen in de laatste 24 uur, wat indrukwekkend aanvoelt. Toch zouden Paul Meilhat en zijn team dat nog 9 dagen moeten doen om op gelijke hoogte te komen, dus misschien is de situatie niet zo slecht als Escoffier doet voorkomen.

En terwijl de teams de ijsvrije zone omzeilen, begint het weer van de zuidelijke breedtegraden te bijten. 

”Het is echt koud,” zei Paul Meilhat van Biotherm. ”Als je naar buiten gaat om lijnen aan te passen, is het water nu erg koud. ”Het is behoorlijk winderig.”

”Het is oncomfortabel, niet erg makkelijk om te slapen,” zei Will Harris van Team Malizia. ”De wind gaat in een paar seconden van 15 naar 25, dus je moet er meteen bij zijn, klaar om alles aan te passen.... We proberen de boot niet te breken. Ik dacht dat het hier beneden stabieler zou zijn, maar dit is waarschijnlijk wat ik had moeten verwachten - het is hard!”

Vanaf 1500 UTC is Team Malizia op gelijke hoogte gekomen met 11th Hour Racing Team, beide nu 70 mijl achter Biotherm, met Team Holcim PRB nog eens 400 mijl verder. Er is nog genoeg te racen. 

Fotografie Ronan Gladu / Biotherm

 

 

m156087_14_03_230306_ROG_BIOTH_0007 m156087_14_03_230306_ROG_BIOTH_0007