Rijkswaterstaat start met onderhoud strand Callantsoog

800.000 m3 zand aangebracht

CALLANTSOOG - Rijkswaterstaat start deze week met de zandsuppletie op het strand van Callantsoog. Tot en met juni wordt er 800.000 m3 zand aangebracht. ’’Met dit kustonderhoud houden we de kust van Callantsoog op zijn plaats en blijven we de Kop van Noord-Holland goed beschermen tegen de zee,’’ aldus Rijkswaterstaat.

Bij de strandsuppletie tussen paal 12 en 15 is het werkterrein waar het zand wordt gestort, vanwege de veiligheid voor strandgebruikers, afgesloten voor strandrecreatie. Het overige deel van het strand is vrij toegankelijk. Zodra het strand weer veilig te gebruiken is, wordt dit deel weer vrijgegeven voor recreatie. Om bij werkzaamheden op het strand de hinder voor strandbezoekers en strandpaviljoens te beperken, sluiten we een zo klein mogelijk gebied af. De rest van het strand is gewoon toegankelijk. Ook zijn er passeerstroken langs het werkterrein.

Werkzaamheden strandsuppletie

Via strandslag Groote Keeten heeft de aannemer de afgelopen tijd materieel, zoals pijpleidingen en bulldozers aangevoerd. Als de werkzaamheden starten brengt een baggerschip het zand aan op het strand. Het schip zuigt, 10 kilometer uit de kust, het benodigde zand op van de zeebodem en perst het via een pijpleiding naar het strand. 

Tot slot verdelen bulldozers het zand over het strand en de wind zorgt voor de verdere verstuiving in het kustgebied. Een deel komt terecht in de duinen. Zo wordt de kust versterkt en groeit de waterkering mee met de zeespiegelstijging.

Noodzaak kustonderhoud

Meer dan de helft van Nederland ligt onder de zeespiegel en is kwetsbaar voor overstromingen. In deze gebieden wonen en werken miljoenen Nederlanders. Werken aan de bescherming tegen hoogwater en stormvloeden is in Nederland dan ook een blijvende noodzaak. Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat al ruim 30 jaar de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee. Om de kust te onderhouden, gebruikt Rijkswaterstaat jaarlijks gemiddeld 12 miljoen m3 zand. 

Foto Rijkswaterstaat

thumbnail_tdf-20070828_82 thumbnail_tdf-20070828_82