Marit Bouwmeester wint Troféo Princesa Sofia

Zeilster al voor medalrace verzekerd van overwinning

Zeilster Marit Bouwmeester heeft zich op de voorlaatste dag van de Troféo Princesa Sofia in de ILCA6 klasse weten te verzekeren van de eindoverwinning. De Friese zeilmoeder heeft een gat geslagen van 35 punten op de Australische Zoe Thomson. Tijdens de medalrace waar maximaal 20 punten te verdelen zijn, is dit verschil niet meer te overbruggen. Thomson staat slechts één punt voor op Maxime Jonker die de derde plaats bezet.

“Als je terugkomt na een zwangerschap en nog niet alle uren hebt kunnen maken, weet je niet vooraf of het lukt. Hou je het vol, al die lange dagen op het water de hele week? Maar ik ben heel erg blij met waar ik nu sta. Mede dankzij de fantastische begeleiding die ik heb gehad na mijn zwangerschap,” aldus de winnares.

“Dit is mijn niveau. Tot nu toe ik heb drie trainingskampen kunnen doen daarna zijn we weer begonnen met racen. Ik win Vilamoura, het EK en dan dit. Dat had ik niet per se verwacht en daar ben ik heel blij mee want hiermee plaats ik me voor het olympische testevent deze zomer, waar maar een zeiler per land per klasse heen mag. Maar die voorsprong doet me niet zo veel. Op het water push ik zo hard als ik kan en thuis is sta ik uit. Dat brengt me een hele hoop. Op het water knal ik en nu ga ik snel weer met Jessie facetimen,” besluit Bouwmeester. 

Maxime Jonker kans op zilver

Op zaterdag komen de beste tien zeilsters van het algemeen klassement van de ILCA6 nog uit in de afsluitende medalrace. Maxime Jonker, die zich als derde plaatst, staat slechts een enkel achter Zoe Thomson en kan dus stijgen naar een tweede plaats. Op haar beurt staat Jonker slechte een punt voor op de Italiaanse Chiara Benini. Dat belooft een ongemeen spannende strijd om het zilver. Mirthe Akkerman eindigt deze eerste wereldbekerwedstrijd op een 21ste plaats.

230407_SE_SOFIA-23_2202_5635 230407_SE_SOFIA-23_2202_5635