Jarige Schelderegatta uitgebreid met Scheldetour

Van Hansweert naar Antwerpen

Voor haar twintigste verjaardag breidt de Schelderegatta voor wedstrijdzeilers uit met de Scheldetour. Over dezelfde baan gaan pleziervaarders onder begeleiding het parcours volgen tussen Hansweert (Nederland) en Antwerpen. Na de wedstrijd/tocht ontvangt Jachthaven Antwerpen Linkeroever en de Royal Yacht Club van België de bemanningen en hun gezinnen maar ook supporters en publiek in een volledige yachting ambiance.

Twintig jaar geleden ging de Schelderegatta van start onder impuls van verwoed zeiler Harry van den Bergh. Zijn motto was om zeilers van alle niveaus een unieke beleving te bezorgen. Zeilen op de Beneden-Zeeschelde was toen al door de toegenomen beroepsscheepvaart geen sinecure. Een sterke organisatie en een interactieve begeleiding op het water maakten dit unicum mogelijk. Plus, natuurlijk, de prikkel van het finishen op de Rede voor Antwerpen en de gastvrijheid van de Jachthaven en de watersportverenigingen. 

Racing & touring naar Antwerpen 

Tijden veranderen, vandaar dat de Royal Yacht Club van België, die de erfenis van Van den Bergh verder zet, dit jaar opteert voor een bijkomende toertocht. De Schelde opvaren is tegelijk uitdagend als aantrekkelijk, vindt Carl Winters, voorzitter van de RYCB. “We willen beide evenementen openhouden voor een zeer breed scala aan yachtmen en yachtwomen. De Schelderegatta blijft haar laagdrempelige wedstrijdkarakter behouden, vandaar dat we met de Cruiser Rating formule werken om alle deelnemers met zo gelijk mogelijke kansen te laten zeilen. Aan de samenwerking met de diverse nautische autoriteiten die op de scheepvaart op het Belgische en het Nederlandse gedeelte van de Schelde toekijken, gaat veel overleg vooraf. Dat hebben we nu gebruikt om toestemming te krijgen voor een georganiseerde toertocht. Informatie vooraf plus begeleiding en communicatie tijdens de tocht nemen nu alle twijfels om naar Antwerpen te varen weg.”. 

Klassieke blikvangers 

Omdat Linkeroever dit jaar 100 jaar bij Antwerpen hoort en omdat de RYCB het varend patrimonium een warm hart toedraagt zijn ook alle ‘classic yachts’: Old Gaffers en Ronde en Platbodemschepen uitgenodigd. Zij worden samen in de jachthaven aangemeerd zodat het publiek hen ook van dichtbij kan bewonderen.

De online inschrijvingen voor beide sailingevents zijn nu open. Voor meer informatie klik op www.schelderegatta.be (http://www.schelderegatta.be)

 

mini_PDJ-RYCB-Schelderegatta22-HR-3957 mini_PDJ-RYCB-Schelderegatta22-HR-3957
mini_PDJ-RYCB-Schelderegatta22-HR-2454 mini_PDJ-RYCB-Schelderegatta22-HR-2454
mini_PDJ-RYCB-Schelderegatta22-HR-2196 mini_PDJ-RYCB-Schelderegatta22-HR-2196
mini_PDJ-RYCB-Schelderegatta22-HR-1788 mini_PDJ-RYCB-Schelderegatta22-HR-1788
mini_PDJ-RYCB-Schelderegatta22-HR-1741 mini_PDJ-RYCB-Schelderegatta22-HR-1741