De Ocean Race zet koers naar Newport

Rosalin Kuiper en Annemieke Bes blikken vooruit (+video's)

Op zijn Braziliaans zijn de Ocean Race zeilers zondag uitgezwaaid in Itajai en hebben koers gezet richting Newport. De vierde leg telt zo’n 5000 zeemijlen. Naast Rosalin Kuiper zeilt Annemieke Bes deze leg mee. Voor de start gaven de Nederlandse zeilsters een interview.

Klik hier voor Breaking News! (https://www.watersport-tv.nl/nw-31400-7-4225010/nieuws/team_holcim-prb_verliest_mast.html)

The Ocean Race deed Newport, Rhode Island, voor het eerst aan tijdens de editie 2014-15 en keerde opnieuw terug voor de race van 2017-18, waardoor de stop in Newport in 2022-23 de derde opeenvolgende deelname van de stad aan de race rond de wereld is. 

De openingsdagen van Leg 4 zullen naar verwachting aan de tragere kant zijn, met een voorspelde wind van minder dan 10 knopen op zondag en meestal minder dan 15 knopen in het midden van de week. Terwijl ze naar het noorden racen, zullen de bemanningen proberen de effecten van de zuidelijke stroming van Brazilië te ontwijken en de lichte wind van het Saint Helena High weersysteem te vermijden waarmee ze voor het laatst te maken kregen tijdens Leg 2 van Cabo Verde naar Kaapstad in Zuid-Afrika.

De nadering van de Braziliaanse stad Recife in de noordoostelijke hoek van het land leidt vaak tot een strategische splitsing in de vloot, omdat de navigatoren moeten kiezen tussen een koers buitengaats op zoek naar sterkere, stabielere winden of de kortere, directere route langs de kust.

Wier

Naast het doorstaan van de laatste doldrums en de evenaaroversteek van de race moeten de bemanningen voortdurend op hun hoede zijn om niet verstrikt te raken in de enorme vastzittende trossen Sargassum-wier die het parcours bezaaien. Eenmaal over de evenaar is het de bedoeling om aan te haken bij de passaatwinden van het noordelijk halfrond, die de vloot noordwaarts moeten voeren langs de Caribische archipel en naar de kust van Florida.

De noordelijke route van de vloot voert de boten door een berucht gebied van de Atlantische Oceaan dat bekend staat als de Bermudadriehoek. Gevormd door San Juan, Puerto Rico in het zuiden, Miami, Florida in het westen, en Bermuda in het oosten, is de driehoek berucht om de mysterieuze verliezen van talrijke schepen en vliegtuigen door de jaren heen.

Na Miami is er een grote kans op meerdere stormsystemen die van het vasteland van de VS uitgaan, en de bemanningen zullen zich ook een weg moeten banen door de complexe effecten van de meanderende warmwaterstromingen die bekend staan als de Golfstroom, voordat ze de finish bereiken bij Newports Fort Adams State Park.

 

© Sailing Energy / The Ocean Race

m161688_14_04_230423_TOR_JOF_11021 m161688_14_04_230423_TOR_JOF_11021