Raadsels rond zwart Doorvaartvignet Amsterdam

Booteigenaar betwist conclusie gemeente

ZAANDIJK- Peter Oosterman uit Zaandijk bestelde vorig jaar een doorvaartvignet voor Amsterdam. Kort daarna kreeg hij een vignet opgestuurd. Dat deed hij in speciaal hoesje en hing dat aan zijn boot. Toen hij zijn boot uit de winterstalling haalde, zag hij tot zijn verbazing dat het doorvaartvignet compleet zwart was geworden. Volgens de gemeente heeft hij met de verkeerde zwarte achterzijde het vignet in een hoesje gestopt. Oosterman spreekt dit tegen en moet nu een nieuw vignet kopen omdat zijn vorige onleesbaar is.

Peter stuurde een foto van zijn onleesbare en zwarte vignet naar Watersport-TV. Met de vraag of dit bij andere booteigenaren wellicht ook was gebeurd. Na eerst het vignet op onze redactieboot te hebben gecheckt...dat nog in originele staat was...hebben we een bericht met oproep geplaatst. Tegelijkertijd hebben we telefonisch, maar ook per mail de gemeente Amsterdam de vermeende verkleuring voorgelegd.

Op social media werd volop gegist naar de oorzaak van de ’verkleuring.’ Gesuggereerd werd dat het vignet wellicht te warm is geworden omdat Peter het in een hoesje heeft zitten. Ook werd verondersteld dat in het vignet papier zit, dat is verkleurd.

Het zal toch niet waar zijn...

De reactie van de gemeente Amsterdam liet door omstandigheden even op zich wachten. ’’Toen we de mail van Watersport-TV lazen, was onze eerste reactie: het zal toch niet waar zijn...’’, aldus een woordvoerster. ’’De zwarte zijde is echter de achterkant van het vignet, niet de voorzijde. Deze bootbezitter heeft het vignet in een hoesje gestopt, met de voorzijde naar achteren.’’

Volgens Oosterman heeft hij het vignet met de voorzijde in het hoesje gestopt. Dat weet hij honderd procent zeker. ’’De voorzijde is er gewoon vanaf gevallen,’’ aldus de watersporter die inmiddels zelf contact heeft gezocht met de Gemeente Amsterdam om te vragen wat nu?

’’Bij verlies of diefstal van een doorvaartvignet moet via de website een nieuw exemplaar worden aangeschaft. Ons doorvaartvignet is tegen kostprijs verstrekt daarom liggen de  kosten van diefstal of verlies liggen bij u en niet bij de gemeente,’’ aldus mevrouw Blokland, specialist vergunningen Binnen Haven Geld.

Wie met een eigen boot door Amsterdam wil varen zal een doorvaartvignet moeten aanschaffen. Het vignet, zo groot als een betaalkaart, maar dikker vanwege de chip die erin zit, is verplicht voor alle pleziervaartuigen met een benzine-, diesel-, elektrische of hybride motor. Zonder vignet riskeert een booteigenaar een boete van € 95,-.

Vorig jaar liet de gemeente Amsterdam naar aanleiding van vragen aan Watersport-TV weten dat de vignetten op de romp aan de achterzijde bakboord geplakt dienen te worden. Lees het artikel en klik op regels doorvaartvignet. (https://www.watersport-tv.nl/nw-31400-7-3990374/nieuws/doorvaartvignet_amsterdam_moet_als_sticker_op_boot_worden_geplakt.html).

 

thumbnail_image thumbnail_image
3990374_1116074 3990374_1116074