Uitdagende Ocean Race leg voor Team JAJO

Vloot vertrekt richting Scheveningen

AARHUS- Van het Deense Aarhus zeilt de Ocean Race vloot de komende dagen naar Scheveningen waar de zeilers zondag a.s. worden verwacht. Volgens Team JAJO schipper Jelmer van Beek belooft het een uitdagende etappe te worden. 


“We are the hungry team. We hebben lang op dit moment gewacht. We hebben hier lang naar toegewerkt en nu mogen we eindelijk weer van start. En dan ook nog eens met een etappe naar onze thuisstad Den Haag. Wat willen we nog meer? We zijn gebrand op een goed resultaat en zullen ons best doen om ons beste zeilen te laten zien in deze uitdagende etappe.”
“We starten hier in Aarhus met relatief weinig wind. Na de eerste 24-uur gaat de wind hoogstwaarschijnlijk toenemen. Dan wacht ons ook gelijk de volgende uitdaging. Er zijn op deze korte etappe met shipping lanes, windparken en traffic exclusion zones veel navigatie uitdagingen. Gelukkig hebben we met Max een uitstekende navigator aan boord.”

Waar de route op papier heel makkelijk lijkt, om de Noordpunt van Denemarken heen en dan naar beneden naar Den Haag. Ligt het in de praktijk wat gecompliceerder.
Navigator Max Deckers: “We komen verschillende zones tegen waar we niet doorheen mogen varen vanwege de commerciële scheepvaart, daarnaast heb je de windparken en windparken in aanbouw op de Noordzee. Daar mogen en kunnen we niet zomaar even doorheen. Dan is het telkens de vraag aan welke kant wil je langs het windmolenpark. Want net als wanneer de wind om een gebouw gaat en dan anders is, is dat bij een windpark ook het geval. We zullen dus veel keuzes moeten maken.”

Binnendoor route niet mogelijk
Een berucht en veelbesproken moment bij de finish van de Volvo Ocean Race in 2017-18 is de move van de uiteindelijke race winnaar Dongfeng, die als het ware binnendoor gingen langs de Waddeneilanden. Een route die dit keer niet mogelijk zal zijn voor de deelnemende teams. Deckers: “Dat gaat deze etappe niet gebeuren, we moeten dat stuk dit keer aan bakboord, onze linkerzijde, houden en blijven dus meer op de Noordzee.”

Debuut Heiner 
Voor oud-olympiër Nicholas Heiner is het zijn debuut in The Ocean Race maar ook een weerzien met oude bekende. Zowel schipper Jelmer van Beek als boat-captain Rutger Vos en voordekker Jorden van Rooijen zijn opgeleid bij de Team Heiner Talents. Een grote boten opleiding voor jonge zeilers van 18-23 jaar gerund door Roy Heiner, vader van Nicholas, viervoudig olympiër en zelf in verschillende rollen betrokken bij drie Ocean Race campagnes.
 “Jelmer, Rutger en Jorden hebben samen met Laura en Max (Van Veen en Decker red.) in de afgelopen jaren waanzinnig veel mijlen gemaakt op deze VO65 en kennis opgedaan. Zowel individueel en als team zijn ze echt volwassen zeilers geworden. Die groei is waanzinnig om te zien en het is heel mooi om nu hier weer samen met ze aan boord te zitten. Natuurlijk heb ik ook met mijn vader gesproken voordat we hieraan begonnen en ook in de afgelopen dagen nog. Het is mooi dat we hier nu met zo’n groep jonge Nederlandse zeilers aan de start staan. Dat is toch waar we het uiteindelijk allemaal voor doen zowel met de Team Heiner Talents als ook vanuit de Maas met ROST.  Het overdragen van de kennis en zorgen dat er nieuwe generaties Nederlandse zeilers opgeleid worden. Dat we nu de kans krijgen op dit wereldpodium dankzij JAJO, Batenburg Techniek en Royal Huisman is fantastisch. Deze etappe naar Den Haag is een korte en snelle etappe waarin we graag vooraan willen finishen. Het liefst natuurlijk als eerst zodat we het Nederlands publiek op die manier een mooi feestje geven.”

 

Crewlist Team JAJO – Leg 6

Jelmer van Beek – NED – Skipper – 28 jaar

Max Deckers – NED – Navigator – 30 jaar

Laura van Veen – NED – 28 jaar

Jorden van Rooijen – NED – 25 jaar

Rutger Vos – NED – 26 jaar

Nicholas Heiner – NED – 34 jaar

Maja Micińska - POL – 22 jaar

Simbad Quiroga – ESP – 26 jaar 

Joy Fitzgerald – GBR – 34 jaar 

Martin Kirketerp – DEN – 40 jaar

Brend Schuil – NED – Onboard Reporter - 32 jaar

 

Klassement voorafgaand aan Leg 6

WindWhisper Racing Team – POL – 6 punten

Team JAJO – NED – 5 punten

Austrian Ocean Racing powered by Team Genova – AUT – 4 punten

Viva México – 2 punten

Trifork – Mirpuri Foundation Racing Team – DEN – 0 punten

Ambersail 2 – LIT - heeft zich teruggetrokken uit de race.

 

Fotografie: Sailing Energy en Brand Schuil

efc651ec-88fb-1d98-ab81-33486a56aebd efc651ec-88fb-1d98-ab81-33486a56aebd
2810d166-e357-1452-3195-af65041e0180 2810d166-e357-1452-3195-af65041e0180
aad4ef86-35e9-e276-24da-2a0d2e9515f3 aad4ef86-35e9-e276-24da-2a0d2e9515f3