Koninklijke ontvangst voor The Ocean Race

SCHEVENINGEN- De boten van The Ocean Race zijn veilig in de haven van Scheveningen aangekomen. De vloot van ’s werelds zwaarste zeilrace ter wereld werd zondag rond het middaguur ingehaald door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Zij zagen vanaf het water een spannende, zonovergoten aankomst. 11th Hour Racing Team won de etappe. Maar, met zulke mooi weer en een geweldige opkomst mocht de organiserende stad Den Haag zich ook de winnaar noemen. ”Deze stad ademt zeilen, deze boten horen hier iedere editie thuis.”

De sprint naar de haven van Scheveningen was ongemeen spannend. Langs de Nederlandse kust ontspon zich een prachtig gevecht tussen 11th Hour Racing Team en Holcim-PRB. Vlak daarachter dacht ook Rosalin Kuiper met Team Malizia misschien nog aanspraak te kunnen maken op de zege. Volgens de organisatoren was het nog zelden gebeurd dat drie boten binnen zo’n kort tijdsbestek van elkaar finishten.

Haring happen

Eenmaal afgemeerd in de Eerste Haven kreeg de crew van 11th Hour Racing Team van een aantal Scheveningse vrouwen in traditionele klederdracht een Nederlandse specialiteit, haring, aangeboden. De Amerikaanse Charlie Enright en zijn bemanning zetten na bijna drie dagen racen, gulzig hun tanden in de vette vis. 

Rosalin Kuiper

De meest koninklijke ontvangst in Den Haag was echter voor Rosalin Kuiper. En niet onterecht. De zeilster uit Zoetermeer is de enige Nederlandse deelnemer die alle etappes in de IMOCA-klasse heeft meegevaren. Kuiper was enorm onder de indruk van de mensenmassa op de kade. Er waren spandoeken met haar naam en een grote groep vrienden had portretten van haar uitgeprint. ”Ik had wel horen fluisteren dat er wat bekenden zouden komen, maar dat er zóveel op de kade stonden, overtrof mijn stoutste verwachtingen. Ik was er echt een beetje ontdaan van. Echt, ik ben zo blij om in Scheveningen aan te leggen. Vooral ook omdat nu mijn familie en vrienden, die ik vaak moet missen om dat ik mijn droom als zeezeiler najaag, nu zien hoe gigantisch groot dit spektakel is. Mijn lichaam is moe, ik heb de laatste drie dagen amper geslapen. We hebben al zoveel op zee gezeten, maar ik ga ongelooflijk genieten van deze dagen in Den Haag.”  

Ook champagne voor VO65 zeilster 

In de VO65-klasse ging de winst naar Wind Racing Team Whisper. Deze vijf boten, die bij de vorige Ocean Race, het hoofdveld vormden, doen mee aan de Europese etappes. ”Het is prachtig om in een klasse te varen waarin de boten zo aan elkaar gewaagd zijn”, aldus Arianne van de Loosdrecht, voor wie aan de wal ook een fles champagne wachtte. En met recht. Want van de Loosdrecht won met Wind Racing Team Whisper haar tweede etappe op rij. Ook zij was, ondertussen genietend van een bitterbal, danig onder de indruk van de ontvangst in Scheveningen. ”Ontzettend gaaf!’’ 

Nog veel meer te beleven

Het publiek dat naar de Scheveningse haven was gekomen, en langs de kustlijn de laatste nautische mijlen van de etappe volgde, kon zich ook na de aankomst van de boten nog urenlang vermaken. Er traden, in de Eerste Haven en Tweede Haven, veel artiesten op, jong en oud kon in een simulator ervaren hoe het is om met een zeezeiler mee te varen. Ook de tallships trokken veel aandacht, net als de viskramen trouwens. Omdat het kwik tot boven de 30 graden steeg, werd bezoekers regelmatig opgeroepen goed te smeren en de schaduw op te zoeken. Bovendien waren er extra waterpunten geïnstalleerd.

Komende dagen

Overigens is het ook de komende vier dagen nog een drukte van belang in de haven van Scheveningen. Er tot en met donderdag enorm veel te beleven. In en om het Ocean Live Park zijn alle dagen veel activiteiten. De zeilers hebben maandag vrij, maar zullen dinsdag en woensdag weer aan de bak moeten, voor de In-Port Races en een Pro-Am. Daarnaast moeten zij hun zeilboot optimaal prepareren voor de slotetappe van The Ocean Race. Vanaf donderdagmiddag trekt de vloot richting Genua. Het Ocean Live Park is dagelijks van 11.00 tot 21.00 uur geopend. De toegang is gratis. 

 

Fotografie:  Sebastiaan Nederhoed en Sailing Energy

1H1A4839 1H1A4839
14_06_230611_TOR_JOF_35630 14_06_230611_TOR_JOF_35630
14_06_230611_TOR_JOF_28410 14_06_230611_TOR_JOF_28410
a29d4c0b-54f1-b29e-5c81-db9dc48f781f a29d4c0b-54f1-b29e-5c81-db9dc48f781f