Steeler 50 Trans Atlantic: van de Rijn tot Barbados

Go anywhere semi-planerend jacht gerealiseerd met een groen tintje

STEENWIJK- Met de Steeler 50TA is een go anywhere semi-planerend jacht gerealiseerd met een groen tintje. Watersporters met hoge eisen zijn de klantenkring van Steeler Yachts uit Steenwijk. Keer op keer worden zeer speciale wensen aan de werf voorgelegd, gecombineerd met specificaties die op het eerste gezicht onoplosbaar lijken.
 
In dit geval het Duitse echtpaar dat in de laatste fase van hun professionele leven klaar is om een droom te realiseren. Eigenlijk een veelvoud van dromen. Met een luxueus uitgeruste 50-voets motorjacht over de Rijn en de Moezel varen en dan dwars door Frankrijk via Marseille naar de Middellandse Zee. 
 
Alleen al deze eisen stelden de bouwers voor twee grote uitdagingen. Aan de ene kant voldoende motorvermogen om zonder problemen bergopwaarts over de Rijn te kunnen varen - ongeacht de snelheid van commerciële schepen. Origineel citaat van de klant: ”Als ik de Dom van Keulen meer dan een half uur aan stuurboord zie, is er iets mis!’’
 
Aan de andere kant vereist het bevaren van de Franse kanalen en tunnels met een schip van 15 meter drie essentiële voorwaarden: Zo weinig mogelijk diepgang, een maximale hoogte van 3,50 meter boven de waterlijn en niet meer dan 5 meter breed, wat nodig is voor de vele sluizen.

Nog meer uitdagingen

Maar de uitdagingen voor het ontwerp- en ontwikkelingsteam van Steeler werden nog groter. Vanaf Marseille zou de route langs Gibraltar via Casablanca naar de Canarische Eilanden gaan. Dan van Gran Canaria naar de Kaapverdische Eilanden voor een laatste tussenstop. En als klap op de vuurpijl: vertrek in Mindelo op de Kaapverdische Eilanden en - na ongeveer 2100 zeemijlen non-stop over de Noord-Atlantische Oceaan - aankomst in Barbados in het Caribisch gebied.
 
Om de vereiste actieradius te halen, werd de brandstoftankcapaciteit vergroot tot 5000 liter, maar indrukwekkender is het innovatieve gebruik van een ”Wingit-Kite-Boat-System”. Deze sleepvlieger gebruikt de windenergie op een brandstofbesparende manier en biedt in wezen de eerste 4 of 5 knopen snelheid zonder dieselverbruik.
 

Nieuwe generatie
Het jacht met de naam ”KarMa ViDa” is het eerste custom-built jacht van een nieuwe Steeler generatie met virtueel onbeperkte mogelijkheden. Ontworpen als een semi-planerend jacht, is de romp gemaakt van staal, gecombineerd met een gewichtsbesparende aluminium opbouw.
 
Technische gegevens: 2 x Volvo-Penta D6 (totaal vermogen 883 kw/1.200 pk), cardanaandrijving met Dynamic Position System, hydraulische boeg- en hekschroef en een Magnus-Master stabilisatiesysteem.
 
De Steeler 50TA wordt officieel gepresenteerd op de Hiswa te water 2023 in Lelystad. En natuurlijk zal Watersport-TV aanwezig zijn om verslag te doen.

 

kite kite
steeler-50-transatlantic-01 steeler-50-transatlantic-01
steeler-50-transatlantic-02 steeler-50-transatlantic-02
steeler-50-transatlantic-03 steeler-50-transatlantic-03
steeler-50-transatlantic-05 steeler-50-transatlantic-05
steeler-50-transatlantic-04 steeler-50-transatlantic-04
steeler-50-transatlantic-012 steeler-50-transatlantic-012
steeler-50-transatlantic-08 steeler-50-transatlantic-08