Rosalin Kuiper wil eigen Ocean Race campagne

DEN HAAG - Op dinsdag 25 juni gleed Team Malizia in Genua winnend over de eindstreep van de zevende en laatste etappe van The Ocean Race 2023. Met aan boord de Nederlandse co-schipper en Musto-ambassadrice Rosalin Kuiper, die als enige vrouw alle etappes van deze editie volbracht. Nu een maand later blikt de Zoetermeerse terug en voelt haar debuutrace als ‘onwerkelijk’. De zes maanden op zee waren een avontuur dat naar meer smaakt. Rosalin droomt al van een eigen Ocean Race campagne.
 
“Het is fijn om terug in Nederland te zijn, maar ook gek om weer een normaal leven te hebben”, vertelt Rosalin. “Ik fiets en heb net boodschappen gedaan in de supermarkt. Ik geniet van de kleine dingen.” Terugkijkend op de race overheerst volgens Kuiper het gevoel van ‘onwerkelijk’. “Het afgelopen jaar was echt een rollercoaster. Helemaal met de race. Wat was dat een bizar leven.” Als hoogtepunt noemt de Zoetermeerse oceaanzeilster de groei van het team: “Het was zo bijzonder. Ik heb er gewoon een familie bij gekregen. Dat is wel een hoogtepunt in mijn leven. Ik mis die jongens elke dag. Wat hebben we met elkaar een avontuur beleefd.”
 
Rollercoaster
Dat een intense wedstrijd als The Ocean Race je soms ook mentaal behoorlijk op de proef kan stellen, heeft Kuiper aan den lijve ondervonden. “De val uit mijn bunk op de Zuidelijke Oceaan was wel een dieptepunt. Ik viel 24 uur voor het ronden van Kaap Hoorn uit. Vervolgens heb ik een week met hersenschudding en al in mijn bunk gelegen. Dat heeft veel met me gedaan. De etappe daarna was eveneens heel zwaar. Eigenlijk had ik rust moeten houden, maar ik dacht: ‘Als je kunt praten en lopen, kan je ook zeilen’. Ik ben dus doorgegaan. Achteraf is dat prima, maar het was wel pittig. Soms dacht ik: “Wat haal ik mezelf op de hals? Waarom moet ik mezelf altijd zo hard pushen?”
 
Uiteindelijk hebben alleen Kuiper, Will Harris van Team Malizia en Paul Meilhat van Biotherm alle zeven etappes officieel gevaren. Kuiper dus als enige vrouw. Desgevraagd is Kuiper daar het meest trots op. “Het was toch wel een uitputtingsslag. Ik merk nu dat ik goed gaar ben. Ik had echt niet de Fastnet willen varen, zoals de andere jongens. Daarnaast ben ik trots op dat we zo lang, zo nauw en onafgebroken als team hebben samengeleefd. En natuurlijk op ons 24-uurs record.”
 
Eigen campagne
Met de finish van the Ocean Race 2023 stopt het verhaal van Team Malizia echter niet. Kuiper: “Nee, absoluut niet. We hebben nu even vakantie, maar er staan mooie dingen op het programma voor volgend jaar. We zullen absoluut weer bij elkaar komen. The Ocean Race was een stukje van het avontuur.” Gevraagd naar haar programma voor 2024, antwoordt Kuiper: “Ik blijf betrokken bij Team Malizia en heb daarnaast een aantal andere projecten op de planning staan. Ik blijf in ieder geval zeilen in het IMOCA-circuit. Het is de bedoeling om in 2025 The Ocean Race Europe te varen en in 2028 The Ocean Race rondom de wereld. Daarbij heb ik de ambitie om zelf een campagne op te zetten.”
 

Tekst Diana Bogaards

Foto Antoine Auriol

522daaf0-34ca-ef26-fcc5-453175006715 522daaf0-34ca-ef26-fcc5-453175006715