Nieuw reddingscentrum vergroot overlevingskans van dolfijnen en bruinvissen

’s-Gravenhage/Cape Cod, – Vandaag opent International Fund for Animal Welfare (IFAW), dankzij een genereuze bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, een intensive care unit voor dolfijnen en bruinvissen op Cape Cod, Massachusetts. Met het nieuwe reddingscentrum op een lokatie waar wereldwijd de meeste massastrandingen voorkomen, wil de internationale NGO de overlevingskans van deze dieren vergroten.

De gestrande dolfijnen en bruinvissen zullen in de zogeheten Cetacean Intensive Care Unit (CICU) worden opvangen, verzorgd en eenmaal aangesterkt weer veilig worden vrijgelaten in zee. “De nieuwe faciliteit geeft ons reddingsteam de kans om extra diagnostiek en behandelingen uit te voeren en ook om de dieren wat langer te laten rusten”, zegt Zaan Olivier, project manager Marine Conservation bij IFAW. “We zullen daarbij de impact van dergelijke acute zorg op zeezoogdieren verder onderzoeken. Deze zorg levert helaas namelijk ook stress op voor dolfijnen en bruinvissen. Daarom willen we in de gaten houden in hoeverre dit van invloed is op hun overlevingskans. Hopelijk leidt deze locatie in het epicentrum van gestrande zeezoogdieren tot de opening van meer CICU’s wereldwijd.” 

24-uurs zorg 

De gestrande dolfijnen en bruinvissen zijn in de nieuwe CICU in goede handen. Het reddingscentrum beschikt over twee grote rehabilitatiebassins met een diameter van ongeveer 4,5 meter en een inhoud van 17.000 liter water, elk voorzien van bijbehorende filtersystemen. De faciliteit heeft ook kantoorruimte en een veterinair laboratorium. Olivier: “In deze CICU faciliteren we 24-uurs zorg. Dat betekent dat onze reddingswerkers de dieren dag en nacht in de gaten houden. Deze intensieve zorg is essentieel, omdat we nog niet goed genoeg weten in welke staat gestrande dolfijnen en bruinvissen verkeren als ze bij ons aankomen en hoe zij reageren op het verblijf in de CICU.”

Bedreigingen onder water

Behalve het verzorgen van gestrande dolfijnen en bruinvissen in de CICU, wil IFAW vanuit het reddingscentrum de dieren zo snel mogelijk vrijlaten in een veilige zee. Helaas zijn er verschillende bedreigingen in de oceaan die dit bemoeilijken, zoals verstrikt raken in visnetten en touwen, en onderwaterlawaai. Door constante geluidsoverlast van bijvoorbeeld de scheepvaart, olie- en gasonderzoek, trainingen met sonar door de marine en het bouwen van windmolenparken, kunnen zeezoogdieren niet goed meer met elkaar communiceren, minder goed jagen op voedsel en gedesoriënteerd raken. De stress die zij hierdoor ervaren kan hen zelfs fataal worden. Olivier: “We willen het probleem bij de wortel aanpakken: de onveilige zee veilig maken. Hiervoor zijn we druk in gesprek met de scheepvaart en visserij om hen te laten zien hoe zij positief kunnen bijdragen aan levensbehoud onder water. Die bewustwording is essentieel, dus voeren wij actief campagne om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen.”

  

Fotografie IFAW

325371_124A9187_MMRR_2021-09-17_HerringCoveBeach-Provincetown-CapeCod-MA_4CommonDolphinsMassStranding-Release_AndreaSpence_5D_EDITED 325371_124A9187_MMRR_2021-09-17_HerringCoveBeach-Provincetown-CapeCod-MA_4CommonDolphinsMassStranding-Release_AndreaSpence_5D_EDITED
IMG_5206_MMRR_2021-04-09_EnRouteWellfleetToProvincetown-CapeCod-MA_2HarborPorpoiseMassStranding-InsideTrailer_AndreaSpence_5D-MarkIII_EDITED IMG_5206_MMRR_2021-04-09_EnRouteWellfleetToProvincetown-CapeCod-MA_2HarborPorpoiseMassStranding-InsideTrailer_AndreaSpence_5D-MarkIII_EDITED
MMRR202308_DRC_010_124A7764 MMRR202308_DRC_010_124A7764