'Oudjes' sprinten naar titel in ILCA7

LOOSDRECHT- Afgelopen weekend werden vanuit de KWVL (Koninklijke Watersport-Vereeniging “Loosdrecht”) de Nederlandse kampioenschappen Sprint ILCA 7 (vroeger Laser) gehouden. Bij de titelstrijd ging het overigens om twee titels namelijk het NK Sprint maar ook het NK Sprint bij de Masters. Masters zijn deelnemers boven de 30 jaar.

De opzet van dit Nederlands kampioenschap Sprint ILCA 7 was om in totaal 16 wedstrijden van gemiddeld 15 minuten per wedstrijd op een ultrakorte baan te varen.

Op zaterdag, meldden zich 33 boten aan de start die, onderverdeeld in vier groepen, die dag in acht wedstrijden gingen uitmaken wie op zondag in de Gold en Silver Fleet mochten strijden om de titel.

Mede dankzij de wind werden er inderdaad over het gehele weekend 16 wedstrijden gevaren. Zaterdag stond er een harde zuidenwind van 11 tot 17 knopen met uitschieters naar 28 knopen. Met 12 graden was het echt guur. Af en toe kregen de deelnemers een flinke bui over zich heen. Een zevental zeilers vond het welletjes en zocht voortijdig de wal op. Zondag was het weer iets vriendelijker. De wind kwam uit het zuidwesten met een constante kracht van ongeveer 11 knopen.

Na de eerste dag stonden Eduard van Vianen en Sierk Jan Ter Haar gezamenlijk bovenaan met 8 punten uit 8 wedstrijden met het slechtste resultaat als aftrek. Lambriex volgde als derde met 15 punten.

De suprematie van Ter Haar en Van Vianen werd de tweede dag in de finale races alleen nog maar bevestigd. Vooral Ter Haar was in de finale zeer goed op dreef en zeilde Van Vianen op ruime afstand. Hij werd dan ook op zijn thuisbasis de Nederland kampioen Sprint ILCA 7 2023 en daarmee ook de Master kampioen. Tweede werd dus Van Vianen, ook een Master en de derde plaats was voor Coen Lambriex. Opvallend was dat bij de eerste 10, zeven Masters waren.

De oudjes deden het dus nog best dit weekend op Loosdrecht.