Is de Maaicat de oplossing tegen fonteinkruid?

Medembliks bedrijf bedenkt revolutionaire catamaran

MEDEMBLIK- De Maaicat. Dit is de toepasselijke naam van een revolutionair vaartuig waarmee het mogelijk wordt om grote velden met waterplanten te maaien. De 30 meter lange catamaran kan in korte tijd een groot areaal bestrijken en dat is hard nodig want het zogenaamde fonteinkruid groeit razendsnel. 

De Maaicat is een idee van Gerard Manshanden, CEO van Fish Flow Innovations in Medemblik. Jaren geleden voorzag hij al de groeiende problematiek van de waterplanten overlast en ontwikkelde hij deze maaiboot. 

Maaiboten zijn er al, maar wat dit werkschip bijzonder maakt is dat het niet alleen veel sneller werkt, maar dat al aan boord het gemaaide fonteinkruid in balen wordt geperst wat vervolgens tot biobrandstof wordt verwerkt. En deze brandstof kan weer worden gebruikt om op te varen. 

In dit verband laat Arno van Gerven, directeur van het Watersportverbond (https://www.watersportverbond.nl/nieuws/column-oplossing-tegen-waterplantenoverlast-de-fonteinkruid-fnuiker/?mc_cid=03052f1784&mc_eid=71e74f3c5e) weten samen met HISWA-Recron en de Hogeschool Arnhem Nijmegen alvast een onderzoek te zijn gestart naar welke toepassingen er nog meer schuilgaan in het maaiafval. 

Zeewaardig

Volgens Gerard Manshanden in zijn 30 meter lange en 7 meter brede maaiboot zeewaardig, zodat er veilig mee gewerkt kan worden ook op groter water zoals het IJsselmeer en Markermeer. Daarnaast heeft de catamaran een geringe diepgang zodat die bijna overal ingezet kan worden.

De Maaicat (’’geen idee wie deze naam heeft gedacht’’, aldus Gerard Manshanden) bestaat vooralsnog alleen op papier. En of die er ook daadwerkelijk komt is nog maar de vraag. De verdere ontwikkeling en bouw vergt een forse investering. 

De waterplanten vormen al jaren een groot probleem met name op de Randmeren maar ook het Markermeer. Het fonteinkruid groeit zo snel dat er ten minste twee keer per seizoen gemaaid moet worden.  En dit kan nog niet voorkomen dat boten verstrikt raken in de waterplanten wat leidt tot gevaarlijke situaties, schade en zelfs ongelukken.

Afgelopen seizoen eiste de waterplanten al zijn eerste dodelijke slachtoffer. Een 79-jarige zeiler probeerde op woensdag 7 september op het Markermeer fonteinkruid uit de schroef van zijn boot los te snijden, toen hij onder water verdween en niet meer bovenkwam. 

 

 

 

 

Afbeelding 7 Afbeelding 7
Afbeelding 12 Afbeelding 12
Afbeelding 11 Afbeelding 11
Afbeelding 13 Afbeelding 13
Afbeelding 8 Afbeelding 8
Afbeelding 9 Afbeelding 9