De Gele Zee kleurde even Oranje

Column Eric van Staten

Een mooie sportzomer staat ons te wachten met naast het EK voetbal de Olympische Spelen in Frankrijk. Alle sporten hebben mijn interesse, maar de watersporten en dan met name het zeilen, in het bijzonder. Tweemaal had ik het voorrecht om als zeilreporter verslag te mogen doen van de Olympische Spelen, in 2008 in China en 2012 in Engeland. 

In 2008 werd ik namens Telesport door De Telegraaf afgevaardigd naar de Olympische Spelen in China. In tegenstelling tot wereldkampioenschappen en bijvoorbeeld de Ocean Race ben je als verslaggever tijdens de Olympische Spelen redelijk beperkt in je bewegingsvrijheid.

Ik was geaccrediteerd als journalist en dat betekende bijvoorbeeld dat ik geen foto’s of video’s mocht maken. Daar werd streng op toegezien. Af en toe probeerde ik toch een plaatje te schieten, totdat werd gedreigd dat mijn accreditatie zou worden ingenomen. Dus maar weer in het gareel meelopen.

Het liefst ben ik op het water om live alle races te volgen, maar dat is tijdens de OS nagenoeg onmogelijk. Je kunt met een persboot mee, maar die gaat bij een bepaalde klasse kijken en je weet nooit wanneer je weer terug bent in de haven. Met het risico dat de zeilers die je graag wilt spreken al lang en breed vertrokken zijn naar hun hotels.

Dus rest niet anders dan dagenlang rond hangen in het perscentrum, wachten op de zeilers die na hun race even beschikbaar zijn voor wat quotes. 

In 2008 stond het topzeilen niet bovenaan in het lijstje van media-sporten. Ook niet bij De Telegraaf, waar mijn olympische bijdrages met regelmaat om die reden in de prullenbak belandde. Andere sporten waren simpelweg belangrijker. 

Een keer lukte het om bijna een pagina in de krant te scoren. Niet over de zeilsuccessen van de Nederlandse ploeg, maar over Willem Alexander en Maxima die in ‘het geheim’ bij het zeilen kwamen kijken. 

Een dag voor het koninklijke bezoek werd ik getipt en spontaan vroeg ik een interview aan met het stel. Daar werd tot mijn verbazing positief op gereageerd. En zo stond ik de volgende dag ineens op de kade met Willem en Maxima, die aan boord van een superjacht enkele races hadden gevolgd.

Het exclusieve interview haalde prominent de krant. Boven het artikel stond met de bekende Telegraaf chocolade-letters: De Gele Zee kleurde even Oranje. Met een door mij gemaakte foto van Willem en Maxima met de 470-zeilsters Marcelien de Koning en Lobke Berkhout. De Chinese handhavers knepen even hun ogen dicht...zodat ik als gelegenheids Royal verslaggever het koninklijke plaatje kon schieten.

 

Eric van Staten

 

 

 

 

Afbeelding 230 Afbeelding 230