Arianne van de Loosdrecht geselecteerd voor UpWind by MerConcept team

Een van de acht vrouwelijke zeilers

CONCARNEAU- Na vier dagen van intensieve fysieke en mentale tests, individuele interviews en de nodige zeiltests in het Franse Concarneau is Arianne van de Loosdrecht geselecteerd voor het Upwind by MerConcept team. Dit vrouwelijke team zal deelnemen aan de vijf wedstrijden in de nieuwe Ocean Fifty series.

Ultiem doel is deelname aan de 2026 Route du Rhum, de solo, non-stop race over de Atlantische Oceaan van Saint-Malo, Frankrijk naar Pointe-à-Pitre, Guadeloupe. Voor de 30-jarige Van de Loosdrecht, afgelopen zomer nog winnaar van The Ocean Race VO65 Sprint Cup, is de selectie een volgende stap in haar stormachtige carrière. 

“Vooraf zag ik de lijst met aanwezige dames en dacht ik wel, dit is een sterke groep. Dus ik wist dat het een mooie en uitdagende week testen en zeilen zou worden met Upwind by MerConcept. Maar om eerlijk te zijn wist ik ook niet wat ik precies kon en moest verwachten. Terugkijkend was het heel cool en ik ben blij dat ik het heb gehaald, want het was geen makkelijke selectie.” 

Voorbeeldrol voor jonge meiden 

“In zijn algemeenheid denk ik dat je vaak veel meer kan dan dat jezelf denkt. In het verleden heb ik regelmatig gedacht ‘een vrouw heeft dat nog nooit gedaan of misschien kan ik het niet’. Maar inmiddels ben ik erachter dat als je iets wilt en erin gelooft dat het kan, dat je dan echt heel ver kan komen en veel kan bereiken. Ik hoop dat we met dit project ook jonge meiden kunnen laten zien dat alles mogelijk is. En dat ik daar een onderdeel van mag zijn is fantastisch. Ik pak graag die voorbeeldrol.” 

120 aanmeldingen uit 30 landen 
UpWind by MerConcept ontving in totaal meer dan 120 aanmeldingen uit 30 landen van vrouwelijke atleten die allemaal een volgende stap wilde zetten in het offshore zeilen. Uit alle aanmeldingen werden er uiteindelijk zestien uitgenodigd voor de vierdaagse test vanuit het hoofdkantoor van MerConcept in Concarneau, Frankrijk. 

Francesca Clapcich, zal het team leiden tijdens het 2024 en 2025 seizoen van de Ocean Fifty series en maakte in die rol onderdeel uit van de selectiecommissie. “Wat een ongelofelijke week! Ik ben voortdurend onder de indruk geweest van het kaliber van het vrouwelijk zeiltalent tijdens dit selectieproces. Deze week zijn de atleten echt getest onder druk en voortdurend beoordeelt. Met meerdere fysieke en mentale tests maar zeker ook op hun technische kennis en zeilprestaties. Iedereen bleef positief en ondanks dat het een selectiestrijd was werkten ze allemaal goed samen als een team. Het was voor ons als selectiecommissie dan ook een ongelooflijk moeilijke beslissing om te maken.” 
 “Ik heb vertrouwen in de geselecteerde atleten, een mix van gevestigde zeilsters en opkomend talent. Deze groep zal profiteren van de ondersteuning en kennis van MerConcept, één van de meest ervaren technische en prestatieteams in onze sport. Ik vind het geweldig om dit jaar met deze zeven andere zeilsters te gaan racen als Upwind by MerConcept in de Ocean Fifty. 

 
Upwind by MerConcept team 2024 

Francesca Clapcich (ITA) - schipper 

Lisa Farthofer (AUT) 

Anne-Claire Le Berre (FRA) 

Elodie Mettraux (SUI) 

Thiphaine Ragueneau (FRA) 

Michaela Robinson (RSA) 

Sara Stone (USA) 

Arianne van de Loosdrecht (NED) 

 

Women’s America’s Cup 

Van de Loosdrecht is als een van de zes vrouwelijke zeilers van JAJO Team DutchSail op dit moment ook in voorbereiding op de Women’s America’s Cup van 5 t/m 13 oktober in Barcelona, Spanje.  Van de Loosdrecht: “De Women’s America’s Cup met JAJO Team DutchSail is op dit moment mijn absolute hoofdcampagne. Tegelijkertijd mis ik ook het oceaanzeilen en kijk ik ook alvast vooruit naar de periode na de Cup. In goed overleg met de coaches bij DutchSail heb ik dan ook besloten me aan te melden voor dit project. Ik ben blij dat ik de selectie gehaald heb. We gaan de komende tijd kijken hoe de programma’s naast elkaar kunnen bestaan en de tijd zal het uitwijzen.” 

 

Over Arianne van de Loosdrecht 

Geboren in Utrecht op 26 januari 1994 leerde Arianne het grote boten zeilen bij Team Heiner. Na Team Heiner deed Van de Loosdrecht onder andere ervaring op in de Fastnet race, Sydney Hobart en de Carribean 600. Vorige zomer won ze met Team WindWhisper The Ocean Race VO65 Sprint Cup en afgelopen winter zeilde ze nog op een MOD70 de RORC Transatlantic. 

 

Over UpWind by MerConcept 
UpWind by MerConcept is sinds februari 2024 het nieuwe trainingscentrum voor vrouwelijke zeilers. Het Amerikaanse 11th Hour Racing is betrokken als sponsor en mede-oprichter. UpWind by MerConcept wil uiteindelijk met een competitieve door vrouwen geleide Ocean Fifty campagne deelnemen aan de Route du Rhum 2026.  
Het doel van de campagne is om vrouwen op te leiden in het multi-hull offshore zeilen met als ultiem doel om meer vrouwen aan de start te krijgen van de Jules Verne Trophy.  

 

Over de Ocean Fifty-serie 
Het vijf events tellende 2024 seizoen van de Ocean Fifty-serie gaat eind mei van start en omvat een oost/west trans-Atlantische race, drie Grand Prix-evenementen en één oversteek over de Middellandse Zee. 

 

 

QPT32607 QPT32607
242_19_04_24_UPWIND_GGATEFAIT_7S3_53 242_19_04_24_UPWIND_GGATEFAIT_7S3_53
DJI_0535 DJI_0535