Watersport beleeft trage seizoenstart

Hopelijk zorgt Pinkster zonnetje voor ommekeer

LOOSDRECHT- Het watersportseizoen komt langzaam op gang. Op het water maar ook op jachthavens was het tot dusverre nog opmerkelijk rustig. Het slechte weer heeft zeker een rol gespeeld. Met de Pinksterdagen voor de deur en gunstige weersvooruitzichten begint het bij velen gelukkig weer te kriebelen.

Veel haast om te gaan varen, hadden veel booteigenaren tot nu toe niet. April was nat en ronduit koud. En mei begon al niet veel beter. Vorige week met Hemelvaart was het best lekker op het water, maar waren blijkbaar nog veel bootbezitters met andere dingen bezig in plaats van varen. Op de jachthavens die wij bezochten waren veel ligplaatsen nog leeg en stonden boten op de kant.  

’’Op basis van de aanmeldingen voor onze vaarbewijs cursussen, maar ook voor onze zeilschool in Naarden en bootverhuur, kan ik precies zien wanneer het mooi weer is. Als de zon schijnt, dan zie je direct dat het begint te kriebelen en dat iedereen het water op wil en een cursus wil volgen,’’ aldus Arjen Bergijk van Vaarplezier. 

’’We hadden dit jaar een vroege Paas. En het weer was niet om over naar huis te schrijven, met regen, wind en kou,’’ aldus Walter Knopper, eigenaar van Lemmer Nautic die naast zijn jachtmakelaardij zeiljachten verhuurt. 

En wie al lang geleden een boot heeft geboekt, die komt en gaat ook varen. Ongeacht de weersomstandigheden. Knopper trapt wel af en toe zelf op de rem. ‘’Bij een veel te harde windvoorspelling doe ik de huurders een omboekingsvoorstel. We kopen er niets voor als onze schepen met schade terugkomen.’’

In de makelaardij heeft de watersportondernemer een ander probleem: het aanbod aan met name zeiljachten is klein. ‘’Eigenaren die iets groter willen, wachten met het verkopen van de eigen boot af, tot ze een geschikt ander jacht hebben gevonden. Hierdoor stagneert de handel.’’

Losgebarsten

Bij Kempers Watersport in Aalsmeer stond afgelopen weekend het parkeerterrein vol auto’s en was er vooral bedrijvigheid op de boten die in de haven liggen. Veel eigenaren kwamen voor de eerste keer bij hun boot kijken, schoonmaken en vaarklaar maken.

’’Het was tot nu toe te koud om te varen,’’ aldus Denis Passet die eerlijk toegeeft dat het slechte weer ook invloed had op het showroombezoek. Maar met de komst van de zon is alles ineens veranderd. ‘’Plotseling is het seizoen losgebarsten.’’

Bij Aquatec in Woudsend hebben circa 350 boten overwintert en nagenoeg alle boten zijn inmiddels door hun eigenaren opgehaald. ’’Ik schat dat er nog 20 in de winterstalling staan,’’ aldus Dick Dalman die in april veel nieuwe Antaris, Makma en Maril sloepen heeft afgeleverd. 

De tweedehands verkoop lijkt na de hectiek in Corona tijd gestabiliseerd. “We krijgen opmerkelijk veel gebruikte boten ter bemiddeling aangeboden. Het aantal sloepen op Marktplaats is groot en verkopen gaat minder gemakkelijk. Anderzijds zijn de vraagprijzen behoorlijk hoog.’’

Logistieke uitdagingen

Het slechte weer heeft ook invloed gehad op de opnames die Watersport-TV had gepland in april en mei. ’’We hebben veel opnames, onder meer van boottesten, meerdere malen moeten uitstellen. Varen en leuke opnames in de regen, lukt niet,’’ aldus producent Eric van Staten.

’’Het uitstellen betekent wel dat we nu met bomvolle agenda’s zitten en logistieke uitdagingen. In juni starten de opnames voor het vijfde seizoen van Holland Vaart. We gaan eerst naar Heeg waar we zijn uitgenodigd door de Stichting Friese Tjottervloot en de Stichting de Palingaak. De Pampusklasse bestaat 90 jaar en dit lustrum wordt gevierd van 13 tot en met 16 juni op het Sneekermeer. Watersport-TV zal verslag doen. Aansluitend varen we met onze redactieboot richting Ezumazyl waar we een Holland Vaart special gaan opnemen over route Sud, ook wel de vlasroute genoemd.

Begin juli moeten we terug zijn, want dan staat het Vrijbuiterweekend op Loosdrecht op het programma. We zijn ondertussen bezig met de opnames van de serie Wonen op het water, nieuwe afleveringen van Vaarplezier, diverse boottesten/impressies en bedrijfsvideo‘s.’’

 

Afbeelding 308 Afbeelding 308
Afbeelding 307 Afbeelding 307
Afbeelding 313 Afbeelding 313