Kans op twee olympische tickets op EK Kanoslalom Ljubljana

LJUBLJANA- Op de Europese kampioenschappen Kanoslalom van 16-19 mei in Ljubljana, Slovenië, kunnen Lena Teunissen en Joris Otten in de C1-klasse nog een ticket voor de Olympische Spelen in Parijs verdienen.

Nederland is als land al geplaatst in deze disciplines, zowel bij de mannen als de vrouwen, maar beide atleten voldoen zelf nog niet volledig aan de eis van NOC*NSF. Een plaats bij de eerste twaalf landen in de geschoonde einduitslag op dit EK is genoeg voor een nominatie op naam van NOC*NSF, en dus een enkeltje Parijs. 

Martina Wegman geplaatst

Ook Martina Wegman, onderdeel van TeamAllianz, verschijnt aan de start op dit EK in Ljubljana. Wegman is al geplaatst voor de Olympische Spelen in de K1-klasse en ziet dit EK niet als piek-evenement maar als goede voorbereiding op haar tweede olympische deelname.
Lena Teunissen en/of Joris Otten kunnen zich op zondag 19 mei tussen 10.00 en 14.00 uur plaatsen voor de Spelen. Een plaats in de finale, met de beste twaalf kanoërs, is in elk geval een ticket naar de Spelen. In het geval er meerdere atleten uit hetzelfde land in de finale staan, kan een goede klassering in de kwalificatiewedstrijden ook genoeg zijn voor een olympisch ticket. 

Het schema is aan verandering onderhevig vanwege zwaar weer dat wordt verwacht. Het is een natuurlijke wedstrijdbaan en er wordt vooral op vrijdag hoogwater verwacht. Check hier (https://www.canoe-europe.org/?mc_cid=314de01140&mc_eid=6f4901a993) de laatste status van het wedstrijdschema. Indien Teunissen en/of Otten succesvol zijn, wordt deze deelname hun olympische debuut in de kanosport. Alle sporters die geplaatst zijn voor de Olympische Spelen kunnen dan ook meedoen aan de olympische Kayak Cross discipline. 


Meer over de olympische kanosport

Bij Kanoslalom moeten kanoërs de kajak (K-disciplines) of kano (C-disciplines) door poorten navigeren die opgehangen zijn boven een baan met stroomversnellingen, golven en draaikolken. Als de kanoër een van de poorten raakt of een poort helemaal mist, worden straftijden toegevoegd.  Twee seconden straftijd voor aanraken, en 50 seconden straftijd voor het missen van een poort. 

Kayak Cross is een nieuwe olympische discipline waarbij vier deelnemers tegelijk starten. Degene die het eerste over de eindstreep gaat, wint. Per ronde gaan de twee snelsten door tot er vier over zijn. Die varen de finale.

Op de Olympische Spelen zijn er Kanoslalom evenementen voor mannen en vrouwen, in de K1, C1 en Kayak Cross. Op EK’s, WK’s en overige evenementen bestaat daarnaast ook een teamonderdeel, dit is geen olympische discipline. 

 In Kanoslalom zijn zes olympische gouden medailles te winnen. Drie bij de mannen en drie bij de vrouwen, in de volgende disciplines: 

K1= Kayak - zittend, met een peddel met dubbele bladen

C1= Kano - op de knieën met een peddel met een enkel blad (halve peddel)

X1 = Kayak Cross voor vrouwen en mannen

 

Kano slalom evenement (https://www.canoe-europe.org/)

EK Kanoslalom evenement: Livestream (http:// https://www.eurovisionsport.com/)

 

FotoSiebe Meijer van Martina WegmanSiebe Meijer van Joris Otten

Afbeelding 310 Afbeelding 310
Afbeelding 309 Afbeelding 309
Afbeelding 312 Afbeelding 312