Radiografische zeilers krijgen ontheffing op Uitgeestermeer

Na zeilverbod door Recreatieschap

UITGEEST- Het Recreatieschap Alkmaardermeer-Uitgeestermeer is overstag gegaan voor een groep radiografische zeilers, die al 15 jaar varen op een afgesloten plasje in Uitgeest, maar begin dit jaar een zeilverbod kregen opgelegd.

Varen met radiografische boten is volgens de algemene verordening verboden. Een artikel op Watersport-TV (https://www.watersport-tv.nl/nw-31400-7-4398337/nieuws/zeilverbod_voor_radiografische_zeilers_op_uitgeestermeer.html?page=0) over het zeilverbod ging viraal en zorgde voor een stortvloed aan verontwaardigde reacties. Deze week besloot het Recreatieschap om de zeilers, na betaling van 50 euro, tot eind dit jaar een ontheffing te geven. 

Aanvankelijk was de ontheffing bedoeld voor maximaal 8 zeilers. De groep in Uitgeest is op papier veel groter. ’’We hebben nu toestemming om met maximaal 20 boten tegelijk te varen. Dit betekent onder meer dat gastzeilers niet meer spontaan even kunnen meevaren,’’ aldus Rob Cappelle die namens de zeilers contact zocht met het Recreatieschap om naar een oplossing te zoeken. 

Aanvankelijk was er bereidheid bij het Recreatieschap om het radiografisch zeilen in de wintermaanden toe te staan. Tussen oktober en april. De groep in Uitgeest is al 15 jaar gewend om het hele jaar door te zeilen: zomer en winter. Dat is volgens de nu afgegeven ontheffing tot eind dit jaar toegestaan. Aan het eind van dit jaar zullen de zeilers opnieuw een ontheffing moeten aanvragen. 

Rob Cappelle en zijn zeilvrienden zijn blij en opgelucht dat ze weer op de vertrouwde plek wekelijks enkele onderlinge wedstrijden kunnen varen. In de afgelopen maanden werd noodgedwongen op een andere plek, buiten Uitgeest gezeild. 

’’Mooi hoe media en ook wat acties van onze belangenbehartigers een bizar besluit gekeerd kunnen krijgen,’’ aldus Arno van Gerven, directeur van het Watersportverbond.

 

Lees ook: zeilverbod gaat viraal (https://www.watersport-tv.nl/nw-31400-7-4398940/nieuws/zeilverbod_radiografische_zeilers_gaat_viraal.html)

 

 

Afbeelding 314 Afbeelding 314