Vaarimpressie met Olav houseboats

Boot in beeld

ZEEWOLDE- We hebben de afgelopen jaren met de crew van Watersport-TV allerlei soorten boten getest en mee gevaren. Maar nog niet met een houseboat. Reden genoeg om af te reizen naar Zeewolde waar Julian Entrop van Olav Boats (https://www.olavboatsverhuur.nl) ons heeft uitgenodigd voor een vaartocht. 

De houseboten van Olav Boats zijn van het Duitse Flexmarine. ’’In onze zoektocht hebben we diverse fabrikanten bezocht en nergens kwamen wij zo’n professionele fabrikant tegen die bouwt met deze Duitse kwaliteit en degelijkheid,’’ aldus Julian Entrop.

Het laatste zie je terug in het interieur: alles is netjes afgewerkt, maar ook in de romp (drijvers) en opbouw. Veel aandacht is er voor details. Qua aankleding, materialen etc is er veel keuze, zodat je de boot geheel naar eigen smaak en stijl kunt laten inrichten. Hufterproof ook, voor het geval je de boot wilt verhuren. En nagenoeg onderhoudsvrij als jezelf optimaal wilt ontspannen.

Groot voordeel van een houseboat is dat de opbouw rechthoekig en je een zee aan binnenruimte hebt. In de kajuit kun je aan de dinette met meerdere personen zitten en je hebt overal een panoramisch zicht. Tijdens het varen of ’s-avonds op een mooie ankerplek kun je de leuning van de zitbank omdraaien en bij de stuursalon betrekken. Mede door de schuifpui. De stuurplek heeft een vast dak en je kunt met tentdoek alles afsluiten. Er is genoeg ruimte voor een luie stoel. Een tafel. De stuurstoel met console staat aan de stuurboordzijde, wel een beetje in de weg bij het aan en van boord stappen aan deze kant. 

De boot waar wij mee varen heeft een hut met een tweepersoonsbed. De tafel van de dinette kun je laten zakken en zo omtoveren tot nog een tweepersoonsbed. De keuken is een de bakboordzijde geplaatst. Tussen de salon en hut is de natte ruimte met ruime douchecabine. De houseboat is van alle gemakken en luxe voorzien. Goed geïsoleerd zodat je de boot in alle seizoenen kunt gebruiken. Bij mooi weer is het goed vertoeven op het dakterras. In de hut maar ook salon is voldoende bergruimte.

Trossen los

Na een rondleiding door de boot gooien we de trossen los. Matthijs Kat, presentator en een zeiler in hart en nieren, had vooraf zijn bedenkingen over het varen met een ’drijvende vakantiewoning’. 

Maar raakt al snel enthousiast als we de haven van Zeewolde uitvaren. Rustig aan om zo optimaal te genieten van alles om ons heen. De boten van Olav Boats zijn er in drie uitvoeringen...van 9 tot 11 meter. Wij varen met de 10 meter versie. Je stuurt voorop en aan de achterzijde zit een camera die een goed beeld geeft van alles wat achter de boot zich afspeelt.

Een passerende boot zorgt voor de nodige deining, maar daar heeft deze catamaran geen moeite mee. Het sturen en manoeuvreren is kinderspel dankzij een 30 pk Tohatsu outboard motor en boegschroef. Zonnepanelen, een grote watertank en vuilwatertank maken de Olav Boat geheel zelfvoorzienend. Als je dit wilt, kun je dagenlang op een mooi plekje voor anker gaan. 

Op de dag van onze vaarimpressie is het rustig weer, een klein briesje. Bij wat meer wind wordt het varen met een houseboat wel iets uitdagender door de hoge opbouw. Een windvanger. Boven de windkracht 4 wordt aangeraden om lekker te blijven liggen...en niet meer te gaan varen. Geen straf, want aan boord kun je heerlijk relaxen, is genoeg ruimte...

Een houseboat biedt het beste van twee werelden, namelijk het avontuur en vrijheidsgevoel van varen maar ook de luxe van een eigen vakantiewoning. Matthijs is overstag.

Via Olav Boats zijn de houseboten te koop, maar ook te huur. Ideaal om het varen en leven aan boord zelf te ervaren. Alles komt aan de orde in een uitgebreide impressie van Watersport-TV.

 

Specificaties

Afmetingen type Fides
• Lengte: 8,70 m
• Breedte: 3,05 m
• Hoogte boven: 2,80 m
• Diepgang: 0,55m
• Gewicht 3,40T
• Max personen naar CE D 6 pers.
• Bedden 2+2
• Stahoogte binnen 2.04 m

Afmetingen Type Insula
• Lengte: 10,30 m
• Breedte: 3,05 m
• Hoogte boven: 2,80 m
• Diepgang: 0,55m
• Gewicht 3,80T
• Max personen naar CE D 6 pers.
• Bedden 2+2
• Stahoogte binnen 2.04 m

Afmetingen Type Stella Maris
• Lengte: 11,40 m
• Breedte: 3,05 m
• Hoogte boven: 3,04 m
• Diepgang: 0,55m
• Gewicht 4.0 T
• Max personen naar CE D 8 pers.
• Bedden 2+2+2
• Stahoogte binnen 2.04 m

Uitrusting algemeen
Houten glazen schuifdeur naar terras, Dometic schuiframen 4x met verduistering gordijn en muggenhor, HPL teak vinyl vloer verlijmd, salon met dinette en neerlaatbare tafel voor bedombouw (1.40 × 2.00 m), inbouwkasten met opbergvakken en wandplanken in keuken – salon en slaapkamer, bed in slaapkamer met opbergruimte, afmeting bed 1,40 × 2,00 m. 
Houten paneel binnendeuren en houten paneel buitendeur achter. Zonnedek op het dak met RVS rand, RVS ladder en waterdichte kussens, aluminium opbergbox in het achterste gedeelte. Op voordek stuurconsole, hydraulische besturing, stuurstoel, achteruitvaarcamera en bediening boegschroef.
Flankbescherming, hightak polymeerfolie buitenzijde houtmotief (keuze klant)

Romp/dek
2x PE drijfbak 14mm zwart, gegalvaniseerd stalen frame, opbouw GFK sandwichpanelen 50 mm wit volledig geïsoleerd, RC waarde 0,41, verstevigde bodem, boeg en hekstoel, Flexdesign teak dekbedekking op boeg- en hekterras, voorraam hef- en schuifelementen aan beide zijden afsluitbaar, zijramen als schuiframen, badkamerramen als dakramen (geïsoleerd met zon- en muggenbescherming)

Woon/ slaapkamer
Witte muren, verlijmde vinylvloer, kasten in de slaapkamer met bureau, bed 1.60 x 2.00 m, inbouwkasten in keuken met koelkast (12V) en 2-pits gasfornuis met cardanische oven, wasbak met kraan warm en koud water, badkamer douche, wastafel met spiegel en elektrisch toilet, dinette bank 2x in de woonkamer met opbergvakken en kussens, om te bouwen tot een bed van 1,40 x 2,00 m.

Electriciteit
Walaansluiting 230V met oplader, 230V stopcontacten in woon- en slaapgedeelte, 12V stopcontact in de bedieningspost, led plafondverlichting en in planken, schakelpaneel, hoofdschakelaar, startaccu 80 AH, 1 x boegschroef accu 120 AH, 3 x consumentenaccu’s 120 AH, 2 x zonnepaneel 400w met laadregelaar 35AH, navigatieverlichting met ankerlicht. Heteluchtverwarming Kombi 4 E met warm waterboiler, 4 luchtuitlaten 2x salon, 1x slaapkamer en 1x badkamer.

Technologie
Zoetwatertank 250l met drukverhoger, vuilwatertank 200l, 92l benzinetank, dieptemeter, achteruitvaar camera W-Lan, stuurconsole met gas-bediening met hydraulische stuurinrichting, buitendouche koudwater achterdek, bluetooth radio in salon, motorsteun achteraan 30 PK 4-takt motor langstaart.

Gasbox in het achterste gedeelte voor 2x 5kg propaanfles met scheepsdrukregelaar, gasafsluitklep voor verwarming, fornuis en oven. 

 

Ons rapportcijfer 8.5

 

Productie Watersport-TV/ Eric van Staten

Presentatie Matthijs Kat

Drone-opnames Jelte van der Meer

 

Voor meer informatie over onze vaarimpressies, neem contact op met de redactie van Watersport-TV, info@watersport-tv.nl (mailto:info@watersport-tv.nl) of telefonisch 072-5710158.

 

 

 

 

Afbeelding 383 Afbeelding 383
Afbeelding 384 Afbeelding 384
Afbeelding 382 Afbeelding 382
Afbeelding 381 Afbeelding 381
Afbeelding 388 Afbeelding 388
Afbeelding 387 Afbeelding 387
Afbeelding 386 Afbeelding 386
Afbeelding 385 Afbeelding 385