Spannende strijd bij NK Sprint bij de ILCA 7 

Willem Wiersema terechte kampioen

LOOSDRECHT- Het afgelopen weekeinde stond het NK Sprint bij de ILCA 7 en ILCA 7 Master op het programma. Dit jaar was de organisatie weer in handen van de KWVL in Loosdrecht. (Koninklijke Watersport-Vereeniging ’Loosdrecht.’ Een sprintkampioenschap betekent veel korte wedstrijden over een ultrakorte baan. Dit keer was het eerste kruisrak van ongeveer 400 meter lang. 

Voor het weekend stonden 16 wedstrijden gepland voor de 45 deelnemers. Op zaterdag werden, in vier groepen, de kwalificatiewedstrijden gevaren om te bepalen wie zondag in de Gold en Silver Fleet mochten strijden om het kampioenschap. 

Zaterdag om 11.00 uur werd het eerste startschot gegeven De weersomstandigheden waren niet ideaal. Het was kil bij 15 graden met af en toe een druppel regen. Wel stond er een mooie constante wind van tussen 10 en 13 knopen uit het Noorden. De geplande 8 wedstrijden konden dan ook, ondanks de vlagen die soms opkwamen, zonder problemen afgewerkt worden. 

Dat er echt op het scherpst van de snede om een kampioenschap gestreden werd merkte wedstrijdleider Erik Koekoek aan het enthousiasme van de zeilers bij de start. Hoewel er steeds onder U gestart werd, waren er toch een paar General Recalls en er moest zelfs zowel zaterdag als zondag tweemaal onder een zwarte vlag gestart worden. 

De weersomstandigheden zondag waren vergelijkbaar met zaterdag. De wind kwam weer eerst uit het Noord-Westen om vervolgens naar het Noorden te draaien. De windkracht was met 8-12 knopen iets minder krachtig dan zaterdag. Vlagen zorgden toch hier en daar voor wat problemen. Bij de sterke windshift die de wind geheel naar het Noorden deed draaien, moest het startschip wel even verlegd worden. 

Na de eerste 8 wedstrijden was het spannend hoe de tweede dag zou verlopen. Twee deelnemers Wiersma en van Vianen begonnen beiden met 13 punten aan de finalewedstrijden. Stijn van der Valk zat het tweetal met 15 punten dicht op de hielen. De zondag moest dus de beslissing brengen. Echt spannend werd het niet. Willem Wiersema zeilde constant zondag bij de eerste vijf en kon zijn slechtste resultaten aftrekken. Over het gehele weekend zeilde hij vijf eerste plaatsen en was met 6 punten voorsprong op nummer twee Thomas van Ofwegen een terechte kampioen. Eduardo van Vianen zakte wat weg en werd derde. 

Toch mocht van Eduardo van Vianen Nederlands Kampioen Sprint noemen en wel bij de Masters. De klasse voor zeilers van 35 jaar en ouder die in hetzelfde klassement voeren. Peerke Kortekaas werd tweede en Jurjen Blokzijl was de derde Master. 

 

Algemeen klassement  

 

1. Willem Wiersema 

2. Thomas van Ofwegen 

3. Eduardo van Vianen 

4. Stijn van der Valk 

Klassement Masters 

1. Eduardo van Vianen 

2. Peerke Kortekaas 

3. Jurjen Blokzijl 

Complete lijst met uitslagen vindt u op https://www.kwvl.nl/uitslagen

ilca 2024 spr1 ilca 2024 spr1
ilca 2024 2 ilca 2024 2