Frisse wind tijdens het Holland Weekend 2024  

LOOSDRECHT- Het afgelopen weekend werden door de KWVL (Koninklijke Watersport-Vereeniging ‘Loosdrecht’) de traditionele ’Holland Weekend’ zeilwedstrijden georganiseerd. De weersomstandigheden waren op het eerste gezicht niet ideaal. Het was zaterdag behoorlijk fris en regen dreigde. Maar er stond een mooie constante wind tussen de 11 en 15 knopen, zelfs met uitschieters naar 18 knopen . In totaal stonden over de twee dagen 4 wedstrijden gepland. 

Zaterdag meldden zich 30 Pampussen, 26 12-voetsjollen, 9 Finnen en 5 ILCA’s aan de start. Deelname van de ILCA’s en Finnen viel behoorlijk tegen. Dat elders in den lande en in het buitenland voor beide klassen op hetzelfde tijdstip belangrijke wedstrijden georganiseerd werden, kan een verklaring zijn.  

De wind begon zaterdag vanuit het noordwesten om vervolgens te ruimen naar west om daar het gehele verdere wekend te blijven. De baan lag er goed in en wedstrijdleider Hidde Jan Haven had geen zorgen over plotselinge windshifts. 

Na de twee wedstrijden op zaterdag tekende zich al kandidaten voor de eindoverwinning af. Bij de Finnen was Johan van de Pavert met twee overwinningen favoriet. Bij de 12 voets jollen voerden Rina de Nooijer met bemanning Henk Wittenberg met ruime voorsprong het veld aan. Bij de Pampussen kon het nog spannend worden tussen Paul Bournas en Wiebe Schippers. 

De, zondag leek het een mooiere dag te worden. De zon scheen maar het was toch iets frisser dan zaterdag De wind was vergelijkbaar met zaterdag. West met een kracht van gemiddeld 15 knopen.de. Met in totaal maar één algemene terugroep kan gezegd worden dat de twee wedstrijddagen zonder problemen verliepen. 

Rina de Nooijer en Henk Wittenberg vergrootte hun voorsprong bij de 12 voets jollen nog verder met twee eerste plaatsen. Het gevecht tussen Paul Bournas / Thomas v.d.  Wijngaard in de Pampusklasse werd in het voordeel van Wiebe Schippers / Mike Kamminga beslist. Voor deze équipe was het dubbelfeest want Mike Kamminga was zondag jarig en werd bij de prijsuitreiking dan ook uitbundig door alle aanwezigen toegezongen. Voorzitter van de Pampus klasse organisatie Peter Hoogendam, voer met Froukje Romkes naar een derde plek en mocht als best geplaatste mixed -team de wisseltrofee, het schaalmodel van een Pampus, in ontvangst nemen. 

Johan van de Pavert was met vier eerste plaatsen net als vorig jaar winnaar bij de Finnen. Vermeldenswaardig is de eerste plaats van Maarten van de Spek bij de ILCA’s. De wedstrijden op zondag lieten zijn tegenstanders het afweten en voer hij alleen de twee wedstrijden.  

De zeilers en organisatie konden terugkijken op een goed georganiseerd zeilweekend. Met zon en een frisse wind was het mooi zeilweer. 

De belangrijkste uitslagen   

Pampus

Wiebe Schippers/ Mike Kamminga    

Paul Bournas/ Thomas vd Wijngaard 

Peter Hoogendam / Froukje Romkes 

12- Voets jol 

Ria de Nooijer/ Henk Wittenberg 

Jacqueline Francoys / Jules ten Berg 

Huib Ozinga / Anjo Klinkenberg 

Finn 

Johan van de Pavert 

Jascha Bach 

Willem Schopman 

ILCA 

Maarten van de Spek 

Andries Blijerveld  

Bouke Siebenga 

 

Voor alle uitslagen klik op Holland Weekend (https://www.kwvl.nl/uitslagen )

 

 

 

 

Afbeelding 427 Afbeelding 427
Afbeelding 426 Afbeelding 426