Rondje Dokkum via verhoogde bruggen vaarroute Súd Ie

Binnenkort te zien in Holland Vaart

EZUMAZYL – Watersport-TV is in Friesland en afgelopen weekend waren we voor opnames van de serie Holland Vaart in Dokkum. Het was ons vertrekpunt voor de vernieuwde vaarroute Súd Ie. De bruggen op deze voormalige trekvaart naar het Lauwersmeer zijn speciaal voor de pleziervaart verhoogd naar 2.50 meter.

Sinds deze maand is de gehele route nu bevaarbaar voor boten in de zogenaamde DM-klasse. De route van 12 kilometer kenmerkt zich door rust, ruimte, een weids uitzicht en diverse natuur. Langs 8 kilometer van de route zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd. Diverse vispassages zorgen ervoor dat onder andere de paling weer kan paaien en opgroeien.

In het open landschap, zijn onderweg diverse ‘landmarks’ te zien: kerktorens, de steenfabriek bij Oostrum en op termijn een zogenaamd ‘waterstekje’ nabij Eanjumer Kolken. Daarnaast is Programmabureau Súd Ie bezig met de realisatie van twee kleine recreatieve overstapplekken. Aan de waterkant kunnen boten aanleggen, kunnen fietsers en wandelaars even uitrusten en informatie lezen.

Hoe onze ervaringen zijn, dan kun je binnenkort zien in een speciale aflevering van Holland Vaart. De komende dagen zijn we in Smallingerland voor opnames, waar we allerlei watersport gerelateerde ontwikkelingen zullen belichten. Zo bezoeken we in Drachten de werf waar vele skûtsjes zijn gebouwd, gaan langs bij de watersportvereniging om vervolgens door te varen naar Oudega waar een geheel nieuwe jachthaven is gerealiseerd maar nog veel meer staat te gebeuren.

Via de Veenhoop en diverse andere tussenstops varen we naar Heerenveen, onze eindbestemming. De volgende aflevering van Holland Vaart gaat begin juli online.

 

Afbeelding 449 Afbeelding 449
Afbeelding 448 Afbeelding 448
Afbeelding 453 Afbeelding 453
Afbeelding 450 Afbeelding 450
Afbeelding 452 Afbeelding 452
Afbeelding 461 Afbeelding 461
Afbeelding 462 Afbeelding 462