Súd Ie nieuwe vaarroute tussen Dokkum en het Lauwersmeer (+video)

Bekijk de impressie in Holland Vaart

DOKKUM- De Súd Ie is een nieuwe vaarroute tussen Dokkum en het Lauwersmeer. De vaarroute, waarvoor alle bruggen op 2.50 meter doorvaarthoogte zijn gebracht, is sinds juni officieel geopend en Watersport-TV is voor Holland Vaart (https://www.watersport-tv.nl/tp-31400-2/holland%20vaart) uitgenodigd om de route te komen ervaren.

Direct naar reportage klik op Súd Ie (https://youtu.be/cCS-nizTpnk?si=qrq4QOtm-keL_Hax)

De gehele route is bevaarbaar voor boten in de zogenaamde DM-klasse. De route van 12 kilometer kenmerkt zich door rust, ruimte, een weids uitzicht en diverse natuur. Langs 8 kilometer van de route zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd. Diverse vispassages zorgen ervoor dat onder andere de paling weer kan paaien en opgroeien.

In het open landschap, zijn onderweg diverse ‘landmarks’ te zien: kerktorens, de steenfabriek bij Oostrum en op termijn een zogenaamd ‘waterstekje’ nabij Eanjumer Kolken. Daarnaast is Programmabureau Súd Ie bezig met de realisatie van twee kleine recreatieve overstapplekken. Aan de waterkant kunnen boten aanleggen, kunnen fietsers en wandelaars even uitrusten en informatie lezen.

We beginnen deze aflevering van Holland Vaart (https://www.watersport-tv.nl/tp-31400-2/holland%20vaart) in Dokkum om via diverse tussenstops ’binnendoor’ naar het Lauwersmeer te varen. Onderweg zijn er diverse spontane ontmoetingen en wordt de omgeving langs de vaarroute verkend. Er wordt een bezoek gebracht aan onder meer Mitselwier, Jouswier, de Eanjumer Kolken, Oostmahorn, Bochtjesplaat, Dokkumer Nije Silen en het Vlasmuseum in Ie. Er wordt afgesloten met een rondleiding door Dokkum. We sluiten af met een rondleiding langs ’water gerelateerde’ highights in Dokkum.

 

 

Scherm­afbeelding 2024-06-21 om 22.05.27 Scherm­afbeelding 2024-06-21 om 22.05.27
Afbeelding 448 Afbeelding 448
Afbeelding 450 Afbeelding 450
Afbeelding 493 Afbeelding 493
Afbeelding 492 Afbeelding 492