Hoe betaal jij als passant het liefst het liggeld?

Bij de havenmeester of online

SNEEK- Als passant, eigenaar van een boot, ben je in jachthavens als je wilt overnachten, havengeld verschuldigd. Betalen kan op vele manieren. Bij de havenmeester, maar steeds vaker ook online bijvoorbeeld via i-Marina, AanUit.net of Blue Water. Tussen de betaalsystemen zitten verschillen. Welke manier van betalen heeft jouw voorkeur?

De havenmeester die aan het eind van de middag, begin van de avond zijn ronde over de haven doet en bij passanten langsgaat om het liggeld etc te innen. Het is een beeld dat aan het verdwijnen is. Steeds vaker betaal je als passant online. Een enkeling loopt nog naar het havenkantoor vooral in de hoop op een gezellig praatje met de havenmeester, zoals jarenlang gebruikelijk was. 

Op steeds meer havens weet je tegenwoordig als passant niet eens meer wie de havenmeester is. Het persoonlijk contact heeft plaats gemaakt voor een onpersoonlijk betaalsysteem. Passend in de tijd waarin we nu eenmaal leven. Maar dat natuurlijk ook zijn voordelen heeft. De systemen zijn/worden steeds gebruiksvriendelijker. 

Op veel jachthavens kom je i-Marina (https://www.i-marina.eu/jachthavens) tegen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld AanUit of Blue Water (https://www.bluewaterapp.nl/havens/blue-water-pay) heb je geen App nodig om het te kunnen gebruiken. Op de plek waar je afmeert scan je de QR-code op de steiger en vervolgens voer je de lengte, breedte van je boot in, het aantal nachten dat je wilt blijven...en kiest de manier waarop je wilt betalen. Bijvoorbeeld via je bank etc. Na akkoord ben je klaar en heb je betaald. Een kind kan de was doen. 

Niet alleen voor de bootbezitters is i-Marina een prettig systeem, de havenmeesters die ermee werken en die wij hebben gesproken, zijn zeer lovend. ’’Via mijn iPad en een plattegrond van de haven, kan ik precies zien welke passantenplekken vrij of bezet zijn en wie heeft betaald,’’ aldus een havenmeester die wij in Friesland spraken.

App installeren

Naast iMarina kom je AanUit.net (https://aanuit.net/nl) tegen. Voordat je AanUit kunt gebruiken dien je je eerst te registeren en de Easy2Pay app te downloaden. Na een stappenplan waarbij je onder meer je mailadres en telefoon moet invoeren, is een account snel aangemaakt.

Als je ergens als passant ligt en via AanUit wilt betalen, dan activeer je de app via je smartphone. Er verschijnt dan een lijst met havens in de omgeving waar je op dat moment ligt en die ook dit systeem gebruiken. Als je op de haven klikt waar je je bevindt, dan verschijnt een scherm met opties. Het hangt af van de haven waar je bent welke opties dit zijn.

In de gemeentehaven in Dokkum kun je bijvoorbeeld elektriciteit betalen via AanUit, maar komt voor het liggeld de dienstdoende havenmeester langs om dit af te rekenen. Als je voor elektriciteit of water gebruik maakt van AanUit dan moet je wel opletten dat je de goede code gebruikt. Die kun je vaak vinden op de steiger waar je bent afgemeerd. Of op de paal waar je de stekker insteekt voor walstroom. Daarnaast moet je na gebruik van bijvoorbeeld elektriciteit, een ligplaats of water, zelf de diensten beëindigen. Anders tikt de betaalklok gewoon verder. En dat is wel een nadeel van dit systeem. Je bent snel geneigd om voor vertrek de walstroomkabel los te koppelen en vervolgens weg te varen. Het deactiveren te vergeten.

Het afrekenen via AanUit kan op twee manieren. Via een automatische incasso of een handmatige overboeking. In het eerste geval ontvang je per mail een factuur die vervolgens aan het begin van de volgende maand wordt geïncasseerd. Daarnaast krijg je iedere keer dat je ergens AanUit gebruikt of hebt gebruikt een mailtje. Een bevestiging dat je AanUit hebt aangezet. Vervolgens als je het weer uitzet met een overzicht van de kosten. Wie van passantenplek naar passantenplek vaart, ziet zijn mailbox snel volstromen met AanUit berichten. Het is de vraag of je hierop zit te wachten. 

 

Welk betaalsysteem heeft jouw voorkeur en waarom? Mis je de havenmeester? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen, maar misschien heb je ook tips. Laat het ons weten en mail naar info@watersport-tv.nl (mailto:info@watersport-tv.nl).

 

Afbeelding 490 Afbeelding 490
Afbeelding 489 Afbeelding 489
Afbeelding 487 Afbeelding 487
Afbeelding 488 Afbeelding 488