Historische vloot meert af in Oosterdok  

Tijdens Erfgoedtoer dwars door Nederland

AMSTERDAM- Op maandag 29 juli meren zo’n 75 bijzondere historische bedrijfsvaartuigen af in en om het Oosterdok in Amsterdam. Het wordt een vloot van oude tjalken, klippers, aken, botters, sleepboten, luxe motors en nog meer scheepstypen die tot woensdag 31 juli in de stad blijft liggen.

De schepen doen mee aan een tocht van 1000 kilometer dwars door Nederland. Deze Erfgoedtoer is georganiseerd door de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB), vanwege haar 50-jarig bestaan. Doel is om meer bekendheid te geven aan dit deel van onze cultuur en geschiedenis, dat dankzij de passie van vele liefhebbers behouden en varend blijft. 

De Erfgoedtour begint op 6 juli in Middelburg en eindigt op 18 augustus in Hasselt. Gedurende deze zes weken varen in totaal zo’n 150 historische bedrijfsvaartuigen mee. Er worden 16 steden in alle 12 provincies bezocht. In elke stad worden evenementen georganiseerd en er worden lokale grondstoffen en goederen meegenomen. In Amsterdam gaan Amsterdamse uien van de Amsterdamse firma Kesebeke aan boord.  

Varend erfgoed is geschiedenis 

Historische bedrijfsvaartuigen maken de geschiedenis van Nederland waterland zichtbaar. Net zoals molens na de middeleeuwen hebben ze bijgedragen aan de ontwikkeling van Nederland. Ze hebben met de vrachtvaart en visserij in de 19de en 20ste eeuw een grote bijdrage geleverd aan de economische ontwikkeling van ons land. 

De woningnood na de Tweede Wereldoorlog heeft eraan bijgedragen dat veel historische bedrijfsvaartuigen van de sloop gered zijn; ze werden woonboten. Daarnaast is een flink aantal voormalige vrachtvaartuigen in de chartervaart gegaan. Samen met de inspanningen van vele, vooral particuliere, liefhebbers van cultureel erfgoed heeft dit gezorgd voor wereldwijd de grootste vloot historische bedrijfsvaartuigen. 

Vrijwilligers en passie 

Het varend erfgoed drijft enkel op de vrijwillige inzet van velen en de passie van eigenaren om het schip varend te houden. Ieder met zijn of haar eigen verhaal waarmee de maatschappelijke context en economische ontwikkelingen sterk verweven zijn. Wie wordt er niet verliefd op een schip dat in de oorlog onder water verborgen is gehouden om niet geannexeerd te worden en nu vol trots met ‘zeil en treil’ weer rondvaart? 

Onbekend maakt onbemind. De LVBHB pakt de jubileumviering aan om varend erfgoed bekender te maken bij het publiek, overheden en het bedrijfsleven. Meer bekendheid, gecombineerd met een proactieve houding ten aanzien van maatschappelijke ontwikkelingen plus de passie voor de schepen zijn cruciaal voor het behoud van onze unieke vloot. 

 

 

 

Afbeelding 495 Afbeelding 495