LUMEN E10 voor geruisloze vaarbeleving

Minimale weerstand om lange afstanden af te leggen

DRACHTEN - JR Yachts uit Drachten presenteert na 5 jaar van ontwikkeling de LUMEN E10. Deze volledig elektrisch aangedreven boot van tien meter lang is een ware innovatie op het water. Speciaal ontworpen om zo geruisloos mogelijk lange afstanden over het water af te leggen. 
 

Met de LUMEN E10 zet JR Yachts een nieuw label op de markt. De rompvorm onderwater is de basis van de boot en speciaal ontworpen voor elektrisch glijden op het water. De lengte van de waterlijn en de rompvorm spelen een cruciale rol in de prestaties en het gedrag van een boot in het water.

“Een gestroomlijnde rompvorm met minimale weerstand is een van de beste manieren om de energie-efficiëntie te verbeteren. Hierdoor kun je verder varen op een enkele lading, wat vooral een rol speelt bij het optimaliseren van het bereik. Met een efficiënte rompvorm kun je meer tijd op het water doorbrengen en minder tijd doorbrengen aan de laadpaal,’’ aldus Jaap de Jonge, directeur van JR Yachts en ontwerper van de LUMEN E10. 

Naast de rompvorm zijn andere belangrijke aspecten die de prestaties van een elektrische boot beïnvloeden: het productieproces, de juiste motor, accu, materiaal en gewicht. Deze vormen de bouwstenen voor een vloeiende, stille en vooral efficiënte vaarervaring.

Qua materiaal is er in de LUMEN E10 onder andere gebruikgemaakt van vinylester. In combinatie met de vacuüm geïnfuseerde sandwich constructie, kan de romp 50% lichter gebouwd worden dan vergelijkbare rompen in aluminium of polyester. Vinylester kan bovendien gecombineerd worden met een harde gelcoat. Dit maakt de constructie duurzaam en bestand tegen slijtage, scheuren, osmose en impact, waardoor het onderhoud en de operationele kosten minimaal zijn.

“Mede dankzij het lichte gewicht heeft de LUMEN E10 bij een snelheid van 13 km/uur een grote range van 100 tot 160 kilometer op slechts één acculading. Dit geeft veel vrijheid: je kunt de hele dag zorgeloos varen in de wetenschap dat er genoeg vermogen is om te genieten van de rust en schoonheid van het water met de zekerheid dat je voldoende afstand kan afleggen,” vertelt De Jonge. 

Terug naar de essentie

De introductie van de LUMEN E10 markeert een mijlpaal in duurzaam cruisen op het water. “We zijn teruggegaan naar de essentie van varen: rust, vrijheid en ontspanning. Alles is gericht op de vaartocht zelf: natuur beleven in stilte en luxe. Alle systemen, zoals het stuur, de joystick en het volledig geïntegreerd dashboard, zijn ontworpen voor intuïtieve en moeiteloze besturing onder alle omstandigheden.’’

Ter introductie gaat de LUMEN E10 op zowel Nederlandse als internationale tour. In Nederland staat met een knipoog naar haar Friese roots, een elfstedentocht door de mooiste waterrijke gebieden van Nederland gepland. Daarna gaat de internationale tour van start naar Zwitserland, Italië, en Zuid-Frankrijk. Het volledige tourprogramma is te vinden op www.lumenyachts.com (http://www.lumenyachts.com)

 

           Specificaties

Volledig elektrisch

Range: 100-160 KM

Lengte: 10 meter

Breedte: 3 meter

Hoogte: 1,40 meter boven het water

Diepgang: 0,6 meter

Gewicht: 2.800 kg

Ce-categorie: C-classificatie

 

Afbeelding 512 Afbeelding 512