Wisselvallig weer drukt stempel op watersport

''Langdurig zomerweer nodig om seizoen nog een beetje te redden''

SNEEK- Het aanhoudende wisselvallige weer, de bijna dagelijkse plensbuien en de opvallend vaak harde wind, nodigen niet uit om spontaan te gaan varen. En dit is te merken op het water maar ook op jachthavens waar het vooralsnog erg rustig is. Wat voor gevolgen heeft het weer voor de watersport?

’Wat is het leven fijn als de zon schijnt.’ Bekende woorden uit de tekst van het meest bekende liedje van André van Duin; wie kent ’m niet? Ook op het water, tijdens het varen is het fijn als de zon schijnt. Alles ziet er direct een stuk leuker uit en het nodigt ook uit om zelf of met vrienden en familie te genieten van het goede waterleven. 

Helaas drukt het wisselvallige weer: wind...regen...een belangrijke stempel op het watersportseizoen. Maar ook de populaire weer Apps. Je ziet dat we steeds vaker onze plannen baseren op basis van de voorspellingen. De kans op regen is vaak reden om niet te gaan varen en iets anders te gaan doen. 

’’We merken het direct. Dan rinkelt de telefoon en regent het annuleringen,’’ vertelt een verhuurder van open boten. ’’We hebben een langere periode van mooi weer nodig om het seizoen nog iets te kunnen redden.’’

Run op regenkleding

Het slechte weer heeft uiteraard ook consequenties voor de verkoop van weergevoelige boten zoals sloepen.  Wie niet vaart, schaft ook niet of minder spullen aan voor zijn boot, zou je denken. Van enkele groothandels van watersportartikelen horen we het tegendeel. Door het slechte voorjaar is de verkoop later op gang gekomen.

Een watersportwinkel in Friesland blijkt opvallend veel zeilpakken en warme kleding te verkopen. Herkenbaar. Tijdens opnames van Holland Vaart hebben we zelf in Sneek een paar extra dekens gekocht.

Minder drukte op het water, heeft ook zijn voordelen. Zo hebben we zelf ervaren. Wachttijden bij bruggen en sluizen heb je niet. In jachthavens zijn genoeg passantenplekken. Een verzekeraar laat weten niet of nauwelijks schademeldingen te krijgen. ’’Als er niet gevaren wordt, dan is de kans op schade ook aanzienlijk kleiner.’’

Laat jij je vaarplannen beïnvloeden door het weer of voorspellingen. Merk je dat het rustiger is?  Ben je werkzaam in de watersportbranche? Wat zijn jouw ervaringen? Stel je aankopen voor je boot uit ? Hebben de thuisblijvers ongelijk? We zijn benieuwd. Stuur een reactie naar info@watersport-tv.nl (http://info@watersport-tv.nl). 

 

 

 

Afbeelding 453 Afbeelding 453