De Ocean Race Atlantic gaat van start in 2026

Eerste Point-to-Point race in 50-jarige geschiedenis

ALICANTE- De organisatie van The Ocean Race kondigt een nieuwe trans-Atlantische, volledig bemande race voor de IMOCA-klasse aan voor de zomer van 2026. De Ocean Race Atlantic zal Amerika’s belangrijkste metropool New York verbinden met Barcelona. Het wordt de eerste point-to-point race in de meer dan 50-jarige geschiedenis van The Ocean Race.

Dit nieuwe evenement in 2026 volgt op The Ocean Race Europe, die in 2025 van start gaat in Kiel en zal voorafgaan aan de volgende editie van de race rond de wereld die in 2027 van start gaat in Alicante.

Tijdens de race over de Atlantische Oceaan zullen de foiling, vliegende boten van de IMOCA-klasse in hun volledig bemande configuratie te zien zijn. Voor het eerst zal de racebemanning van vier zeilers 50-50 verdeeld zijn: twee vrouwen en twee mannen.

Kennis bevorderen

De zeilers nemen deel aan een uitgebreid wetenschappelijk programma langs de route, waarbij cruciale gegevens worden verzameld ter ondersteuning van wetenschappers die de invloed van klimaatverandering op de oceaan bestuderen. Dit omvat ook de deelname van scholen en zeevaartscholen met als doel de kennis van de oceaan en zeilen onder kinderen en jongeren te bevorderen.

“Ik ben persoonlijk bijzonder tevreden dat we op koers blijven door grenzen te verleggen met de 50-50 crew split. Dit biedt meer vrouwelijke zeilers van wereldklasse de kans om uit te blinken in de IMOCA-klasse tijdens een uitdagend en spannend trans-Atlantisch parcours,” aldus Richard Brisius, de Race Chairman van The Ocean Race.

Het raceparcours bestaat uit een trans-Atlantische route van New York naar de Straat van Gibraltar, een uitdagende overgang naar de Middellandse Zee, gevolgd door nog eens een sprint van 500 mijl naar Barcelona, met het potentieel om het klassement in de laatste fasen van de race op te schudden. Er wordt een innovatief en spannend evenementformat ontwikkeld met tussentijdse scoremogelijkheden om fans betrokken te houden en interactie te laten hebben met de zeilers en teams tijdens de race.

Thuiskomst

“Ik ben erg blij met The Ocean Race Atlantic New York to Barcelona, want het is niet alleen een spannend, nieuw evenement met volledige bemanning op de IMOCA-kalender, maar voor mij is het ook een soort thuiskomst omdat ik in het begin van mijn zeilcarrière veel mooie momenten heb beleefd in Barcelona”, zegt Boris Herrmann, schipper van Team Malizia.

“Het parcours is ook erg interessant, want we weten dat het trans-Atlantische deel de plek is waar we vorig jaar met Team Malizia een nieuw 24-uurs snelheidsrecord vestigden tijdens The Ocean Race. Dit is een race die uitdagend, snel en leuk zal zijn.”

Tijdens de laatste twee edities van The Ocean Race bood de trans-Atlantische etappe recordomstandigheden, wat betekent dat The Ocean Race Atlantic de mogelijkheid biedt om nieuwe records te vestigen.

“We hebben al eerder records gebroken gezien tijdens de race van de VS naar Europa,” merkte Justine Mettraux, schipper van Teamwork Team SNEF, op. “Dit is waar het kan gebeuren, in goede voordewindse omstandigheden en vlakke zee, dus ik verwacht een snelle, strategische, intense race.”

 

Afbeelding 550 Afbeelding 550
Afbeelding 548 Afbeelding 548
Afbeelding 547 Afbeelding 547
Afbeelding 549 Afbeelding 549