Vaarroute Súd Ie met opening Saatsenbrêge officieel bevaarbaar

Zaterdag 27 juli feest met piraten en De Kast

EANJUM - Op zaterdag 27 juli vindt er bij de Saatsenbrêge in Eanjum een groots openingsfeest van diezelfde brug plaats. Nu de werkzaamheden aan deze brug zijn voltooid, is daarmee de vaarroute Súd Ie in zijn geheel bevaarbaar is voor boten in de DM-klasse met een maximum hoogte van 2.40 meter. 

In juni, toen we voor opnames van Holland Vaart (https://www.watersport-tv.nl/tp-31400-2/holland%20vaart) in Friesland waren om onder meer de route Súd Ie te varen, werd de laatste hand gelegd aan de werkzaamheden. De oeververbinding is nu klaar en dat moet uiteraard gevierd worden.

Om stipt 19.00 uur begint het feest met een spectaculaire openingshandeling die verricht wordt door wethouder Pieter Braaksma in samenwerking met het piratenkoor de Smokkelaars fan ’e skans. Dit piratenkoor heeft speciaal voor deze gelegenheid een lied herschreven die hier voor het eerst ten gehore zal worden gebracht. Daarna volgen de optredens van CoolKids Party en de band Bildtstar. Het feest, dat eindigt om 23.00 uur wordt afgesloten met een optreden van De Kast. 

Dat De Kast hier komt optreden is voor twee leden van de band best bijzonder te noemen. Zij hebben namelijk veel met de omgeving. Toetsenist Kees Bode komt bijna dagelijks in het gebied rondom Súd Ie om vogels te spotten en zanger Syb van der Ploeg koestert warme herinneringen aan de tijd dat hij met zijn vader en broer ging vissen in de Súd Ie. Hierover zijn de bandleden van Frieslands bekendste band geïnterviewd voor de programmakrant die afgelopen week bij meer dan 35.000 huishoudens in de omgeving is verspreid. In deze programmakrant is daarnaast meer informatie over de omgeving en de vaarroute te vinden, wordt verteld over het nieuw te realiseren uitkijkpunt en komen projectleiders aan het woord over hoe zij terugkijken op de werkzaamheden rondom de vaarroute Súd Ie. 

Opwaardering van de omgeving 

De vaarroute Súd Ie heeft de afgelopen jaren een flinke upgrade gekregen. Vanaf 2011 is er in verschillende fases gewerkt aan de opwaardering van de route, met aandacht voor mens, dier en milieu. Zo zijn bijvoorbeeld de watersportfaciliteiten in Dokkum enorm verbeterd, is de waterkwaliteit verbeterd en zijn er kilometerslange natuurvriendelijke oevers aangelegd. Ook de bruggen over de route zijn opgehoofd, waardoor de vaarroute nu voor een groter publiek aantrekkelijker is. De Saatsenbrêge bij Eanjum was de laatste brug die op hoogte gebracht moest worden om de vaarroute in zijn geheel bevaarbaar te maken voor boten met een hoogte tot 2.40 meter. Deze investering is mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds en Provincie Fryslân. 

 

 

binnAir-SaatsenbregeAnjum-14072024-42 binnAir-SaatsenbregeAnjum-14072024-42