Martina Wegman naar halve finale K1 Kanoslalom

Joris Otten strandt in C1

PARIJS- Martina Wegman heeft zich geplaatst voor de halve finale in de K1 kanoslalom op de Olympische Spelen in Parijs. De Nederlandse uit Schoorl plaatste zich na twee runs en een beste tijd van 98 seconden ruim voor de volgende ronde met een 16e plaats. De beste 22 na twee runs, waarvan de beste tijd geldt, gaan door. Wegman voer een solide eerste run en raakte slechts een keer een poortje, wat haar een penalty voor tijdstraf opleverde.

Wegman tegen de NOS: ’De spanning is er zeker. Ik probeerde de eerste run safe genoeg te varen zodat ik met meer rust de tweede run kon varen. Dat is gelukt. Nu wil ik zoveel mogelijk energie besparen voor morgen. Het doel is zeker om de finale te halen en dan te knallen voor een medaillekans. We gaan het zien, het is een sterk veld en iedereen kent de baan goed.’

Wegman neemt voor de tweede keer deel aan de Olympische Spelen. In Tokio eindigde zij op de 7e plaats. ’Het is ontzettend leuk dat er hier publiek is. Dat geeft wel een heel andere sfeer dan in Tokio,’ aldus Wegman.

Joris Otten (26) lukte het niet om door de heats van de C1 kanoslalom voor mannen te komen. Zijn eerste run voer hij foutloos en hij zette een tijd van  101.92 sec neer, goed voor een 16e plaats. De twee run was niet sneller en daar werd Otten ingehaald door de Ier Liam Jegou waardoor hij net buiten de boot viel (17e plaats) voor de halve finale.  De beste 16 gaan door. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een Nederlandse man deelneemt aan de Olympische Spelen in de C1 Kanoslalom.

Otten tegen de NOS: ’Dit is wel een enorme teleurstelling. Het doel was om door de heats heen te komen. Maar ik wist dat ik niet meedeed voor de medailles. Dit is onderdeel van mijn lange termijn plan. Ik wilde hier vooral ervaring op doen voor Los Angeles 2028.’

Otten kwalificeerde zich voor de Olympische Spelen in Parijs tijdens de Europese Kampioenschappen kanoslalom dit jaar in Ljubljana, Slovenië. Een droom die uitkwam voor de kanovaarder uit Helmond. Vrijdag 2 augustus neemt Otten deel aan de Kayak Cross discipline.

Dinsdag 30 juli vaart Lena Teunissen de C1 Kanoslalom voor vrouwen.

Afbeelding 578 Afbeelding 578