Tegenvallende resultaten voor TeamNL skiffzeilers en windsurfers

MARSEILLE- In de baai van Marseille stond vandaag wederom niet veel wind. De zeilers en windsurfers uit het Nederlandse kamp hadden moeite om goede resultaten neer te zetten op hun tweede dag van de Olympische Spelen in Marseille. De wind kwam uit het zuidwesten en voor korte duur stond er negen knopen wind, waardoor de windsurfers voor het eerst in actie konden komen.

Luuc van Opzeeland begint zijn olympische windsurftoernooi met een diskwalificatie voor te vroeg starten en moet dat resultaat meetellen als schrapresultaat. Na die eerste race moesten alle mannen windsurfers lang wachten op de volgende race. Maar de wind zakte weg naar zes knopen en dat was niet genoeg. Met andere woorden, de Nederlander kreeg uiteindelijk geen kans om zich te revancheren.

Van Opzeeland maakte een beetje een grap over zijn flitsende start. “Het ging goed, ik was iets te enthousiast. We wilden te graag beginnen. Maar we hebben ook een aftrekrace nodig,” zei de windsurfer met een knipoog. “Onnodig die valse start. Het was minimaal. Een fractie van een seconde later starten was goed geweest. Morgen weer een dag.”

Windsurfer Sara Wennekes kwam twee keer in actie in het tijdslot dat er even redelijk goede wind stond. De windsurfer uit Almere presteerde het meest constant van alle Nederlanders op 29 juli met een 10de en een 12de plaats en staat daarmee 11de in het klassement.

Van Aanholt en Duetz verliezen koppositie

Odile van Aanholt en Annette Duetz, klassementsleiders na de eerste dag, noteren een 10de, 8ste en 5de plaats. Daarmee zakken de skiffzeilers naar de tweede positie in het klassement na zes races in de 49erFX.

Na afloop van de races zaten de twee zeilsters samen in de cooling down tub en keken alweer uit naar de dag van morgen. Odile van Aanholt beaamt ook dat geen makkelijke dag was. “Maar dat hebben we helemaal aan onszelf te danken. We waren heel zenuwachtig vandaag en die onzekerheid merkte je vooral bij de start. We hebben slechte starts gedraaid.”

“Het is lichte wind dus het is moeilijk terugkomen Er zijn niet zoveel opties op de baan. Zeker in race 2 en 3 hebben we echt supergoed gevaren, goede strategie en boatspeed. Dat heeft ervoor gezorgd dat dat we nog een soort van ok-resultaat hebben. Maar dit is niet de manier waarop we willen varen. We moeten vooral weer onze eigen flow zoeken.”

“De rest ging ook echt heel goed. Boatspeed voelt echt heel goed vooral als er veel boten door de baan gaan en veel golven hebben, als het een klotsbak is. Dus we gaan echt niet hier vandaan met; we kunnen het niet meer. We moeten de start fixen, dat lukte gisteren ook en met een goede attitude het water op.”  

Lambriex en Van de Werken niet tevreden

Ook Skiffzeilers Bart Lambriex en Floris van de Werken hadden moeite met de omstandigheden, maar hadden volgens eigen zeggen ook niet goed gepresteerd.

“Wel een paar dingen gingen goed,” begon Van de Werken. “Maar veel dingen, vooral in de downwinds, gingen niet goed. Teleurstellende dag gewoon. Maar we hebben vaak genoeg laten zien dat we na een slechte dag sterk terug kunnen komen,” sluit Van de Werken af.

Bart Lambriex zocht naar de juiste woorden na afloop van hun drie races in de brandende zon. Lag het aan het feit dat het echt een licht weer race was? “Dat weet ik niet. Het was niet zo een goede dag. Nog twee dagen te gaan en een medalrace. Dus daar moeten we het meest uithalen,’ reageert Lambriex.

 

Fotografie World Sailing ...Sander van der Borch

Kijk op Notice Board (https://paris2024.sailing.org/notice-board/). 

 

240729_PARIS24_ML019268 240729_PARIS24_ML019268
240729_PARIS24_SB4_8212 240729_PARIS24_SB4_8212