TeamNL in twee van de vier olympische disciplines aan de leiding

Bart Lambriex: ''We presteren onder ons niveau''

MARSEILLE- TeamNL kan terugkijken op een succesvolle dag tijdens de Olympische Spelen. Windsurfer Luuc van Opzeeland pakte de leiding op een prachtige dag waarop de wind zich in Marseille van de goede kant laat zien met 14-18 knopen uit het zuidoosten. Ook Odile van Aanholt en Annette Duetz herstelden zich door de koppositie weer over te nemen van het ervaren Franse duo Picon en Steyaert.
 

Luuc van Opzeeland begon zijn olympische toernooi met een valse start in de enige race op 29 juli. Maar in de vijf races op 30 juli zet de Nederlander de boel weer recht. De Hoofddorper scoorde twee overwinningen en een 9de, 2de en 6de plaats en heeft nu drie punten voorsprong op de Pool Pawel Tarnowski en vier punten voorsprong op Tom Reuveny uit Israël.

De slalom races zijn zeer korte downwind races die circa 10 minuten duren. De start is spectaculair, met halve wind en allemaal tegelijk, met 24 deelnemers. Luuc van Opzeeland had geen goede start in de eerste race van de dag. Maar daarna hanteerde de wereldkampioen van 2023 een andere strategie en vloog telkens met volle snelheid, op zijn foil, over de startlijn om zich steeds voorin te melden bij de eerste boei.  

“Van het ene extreem naar het andere. Gisteren die vroege start was wel een beetje jammer. Vandaag was goed, maar nog niet helemaal. De eerste start ging niet goed. Dat was tricky en ik werd negende. Ik bleef ook een keer hangen met mijn voet, in die race dat ik zesde werd. De andere races was relaxed en kon ik de overwinning mooi naar huis brengen. Maar al met al een goede dag. Ik hoop dat iedereen thuis genoten heeft, vandaag was een goede promotie van de sport,” aldus de surfer. 

Van Aanholt en Duetz weer aan de leiding

Odile van Aanholt en Annette Duetz kwamen vandaag beter voor de dag en nemen de koppositie van het Franse team weer over. Maar dat was allesbehalve makkelijk.

Annette Duetz gaf aan dat ze in de toegenomen wind het water op gingen met de gedacht dat de wind redelijk voorspelbaar zou zijn. Maar niets bleek minder waar. “In de eerste race van de dag hadden we een inschattingsfout gemaakt. Onze strategie hebben we aangepast in race twee en drie. Tijdens de race zijn we al veel aan het bespreken.”  

Odile van Aanholt vervolgt. “Conclusie was; ogen buiten de boot. De wind was krachtig maar heel onstabiel en ging van 5 naar 18 knopen. Dus we hebben een andere mindset gehanteerd. Blijven schakelen.”  

Tegenvallende prestaties 

Op de derde racedag van de skiffzeilers kunnen de vicewereldkampioenen van 2024, Bart Lambriex en Floris van Werken, niet het verschil maken en noteren een 19-6-7. Die 19de plaats nemen ze mee als schrapresultaat en staan nu op een tiende plaats in het klassement.  

Floris van de Werken: “Dit is niet de manier waarop ik wil zeilen. Het is heel moeilijk, een van de moeilijkste dagen uit mijn leven.”

Stuurman Bart Lambriex: “Maar uiteindelijk waren we niet in staat om op de belangrijkste momenten op ons niveau te presteren. We hebben nog geen volledige debriefing gedaan, maar we presteren onder ons niveau. De laatste twee races ging het beter. Hopelijk kunnen we morgen een goede dag hebben.”

 

Programma

Op woensdag 31 juli staan de laatste drie fleetraces op het programma voor de skiffzeilers. Dan volgt op 1 augustus de medalrace met de beste tien deelnemers van het algemeen klassement.

Voor de windsurfers staan maximaal vijf races op de planning voor 31 juli, gevolgd door meer fleetraces op 1 augustus. Vrijdag 2 augustus wordt er om de medailles gestreden bij de windsurfers.

Op 1 augustus komen Marit Bouwmeester en Duko Bos voor het eerst in actie op de Olympische Spelen in ILCA 6 en ILCA 7, ook wel de dinghy categorie genoemd.  

 

Foto: World Sailing / Sander van der Borch)

 

 

 

240730_PARIS24_SB1_9429 240730_PARIS24_SB1_9429
240730_PARIS24_ML038216 240730_PARIS24_ML038216
240730_PARIS24_SB1_7840 240730_PARIS24_SB1_7840