Van Aanholt en Duetz op medaillekoers in Marseille

Einde Parijs 2024 voor Bart Lambriex en Floris van de Werken

MARSEILLE- Op de voorlaatste dag van de Olympische Spelen plaatsen Odile van Aanholt en Annette Duetz zich voor de medalrace met slechts twee punten achterstand op de Franse klassementsleiders Picon en Steyaert. De TeamNL zeilers hebben de uitkomst nog steeds zelf in handen. Want een overwinning in de medalrace betekent ook een gouden medaille. Echter alle teams tot en met de vijfde plaats maken nog kans op het goud. 

Voor Bart Lambriex en Floris Van de Werken zijn deze Olympische Spelen een gelopen race. Het duo, dat een van de favorieten was voor de eindzege in Marseille, is uitgeschakeld voor de strijd om de medailles. Vandaag 31 augustus won het team nog race 11, maar in race 12 kwamen ze net te kort voor een plaats bij de top tien. Het team eindigt op een elfde plaats een punt achter de nummer tien uit China.

Luuc van Opzeeland begon de dag goed. In de eerste slalomrace was Van Opzeeland weer goed weg en verzekerde zich, in de korte sprint race, van een derde plaats. Daarna volgen een 24ste, 11de en 14de plaats met de nodige protesten. Luuc van Opzeeland zakt daarmee naar een vierde plaats in de ranglijst. Ten tijde van publicatie lopen er nog twee protesten die mogelijk invloed op de ranglijst kunnen hebben. Aan de leiding gaat Grae Morris uit Australië en de Pool Pawel Tarnowski staat tweede. Op de derde plaats staat Tom Reuveny uit Israël.

Sara Wennekes staat nog steeds op de 15de plaats in het klassement met een serie van 16-8-15-20 op 31 juli.

Van Aanholt en Duetz als tweede naar de medalrace

Op een uiterst uitdagende dag met onstabiele wind in de baai van Marseille, liepen de temperaturen en de spanning flink op. Het Nederlandse en Franse team zijn in race 10 en 11 voorin en achterin het veld te vinden terwijl de Zweden twee overwinningen noteren.  

In een afnemende wind met temperaturen van over de 30 graden doen Van Aanholt en Duetz het in de laatste race van de dag, het beste van de top drie. In die 12de race noteren de Zweden een 18de plaats, de Fransen een 14de terwijl de TeamNL zeilsters komen als tiende over de streep.  

Van Aanholt en Duetz zelf zijn verre van tevreden met hun resultaten van vandaag ondanks het feit dat ze nog volop meedoen voor de medailles.

Annette Duetz legt uit. “Morgen een nieuwe dag met de medalrace. Dat heeft niet zoveel met vandaag te maken. We staan er nog bij en dat is hartstikke mooi, maar we zijn teleurgesteld over vandaag. Niet gevaren zoal we konden varen. We misten zelfvertrouwen, dan vaar je een stuk minder vrij en dan is het heel moeilijk om beslissingen te maken, zeker omdat het een hele moeilijke dag is met hele onstabiele wind.”

 

Reactie Lambriex en Van de Werken 

Floris van de Werken en Bart Lambriex staan in een lege mixed zone in Marseille. De zon gaat langzaam onder. Van de Werken: “Het is wel bijzonder pijnlijk en ja, je hebt een droom en daar ga je voor.” Bart Lambriex vult aan: ”De Olympische Spelen doet toch veel met je. Het is het belangrijkste evenement in je leven. En dat doet veel met ons, maar ook iedereen om je heen ook. Ja, het heeft het een extra groot effect gehad.”

Floris van de Werken besluit: “Nou, ik durf wel te zeggen dat ik mijn 49er carrière niet op deze manier wil eindigen. Dus die droom die ligt er zeker nog voor mij. Ik denk voor Bart ook.”

Bart Lambriex heeft het laatste woord: “Ja, ik sta daar zelf ook zo in. Op deze manier ga ik zeker niet stoppen. We hebben in ieder geval flink wat tijd nodig om dit te verwerken en op de volgende Spelen er beter voor te staan. Het laat maar zien dat het winnen van drie WK’s niet alles betekent.”

 

Fotografie World Sailing/ Sander van der Borch

 

240731_PARIS24_ML041663 240731_PARIS24_ML041663
240731_PARIS24_JL92994 240731_PARIS24_JL92994
240731_PARIS24_SB4_0165 240731_PARIS24_SB4_0165