Lambriex en Van de Werken alsnog in medalrace

Geen kans op medaille

MARSEILLE- Bart Lambriex en Floris van de Werken zeilen vandaag alsnog de Olympische medalrace in de 49erklasse. Gisteren eindigde het duo als 11e in het klassement, op een punt achter China en leek aan het olympisch avontuur een einde te zijn gekomen. Door diskwalificatie van China mag het Nederlandse duo, dat vooraf tot de favorieten werd gerekend, alsnog de medalrace zeilen.

Gisteren zocht Lambriex nog troost bij zijn vriendin, Odile van Aanholt die met Annette Duetz vandaag ook in actie komen tijdens de medalrace. De Chinezen werden overigens gediskwalificeerd omdat hun boot te licht bleek, nadat het compensatiegewicht verloren was gegaan. Ze probeerden nog een alternatief gewicht in hun boot te plakken met secondelijm. Maar dat werd door de technische commissie niet geaccepteerd.

Door de diskwalificatie van de Chinezen komen Lambriex en Van de Werken via de achterdeur alsnog in de medalrace. Het duo domineerde de afgelopen jaren in hun klasse. Dat ze uitgerekend tijdens deze Spelen aanvankelijk buiten de medalrace vielen, was dan ook een enorme deceptie.

Deelname aan de afsluitende medalrace is een troostprijs. Kans op een medaille hebben de Nederlanders niet meer. De Chinezen hebben een protest ingediend tegen het wedstrijdcomite, waardoor ze in plaats van een DSQ een discretionary straf hebben gekregen. Als het bij een diskwalificatie was gebleven dan waren Lambriex en Van de Werken met 95 punten aan de medalrace begonnen. Nu hebben ze 97 punten en dat betekent dan ze geen kans meer hebben op brons. De medalrace voor spek en bonen varen.

Minder gelukkig nieuws komt uit Frankrijk van Luuc van Opzeeland. Hij verloor zijn protesten en start vandaag als 4e aan de medalrace. Aan de leiding gaat Grae Morris uit Australië en de Pool Pawel Tarnowski staat tweede. 

Medalraces volgen

Om de races tijdens de Olympische Spelen van onze Nederlandse zeilers en surfers te kunnen volgen heeft Watersport-TV een stel handige links voor je. 

Dit is link naar live tracking (https://www.teamallianz.nl/nieuws/live-tracking-olympische-spelen-zeilen-kite-en-windsurfers/).

Dit is de link naar Notice board (https://paris2024.sailing.org/notice-board/).

Link naar uitslagen en klassementen. (https://paris2024.sailing.org/racing/results-centre/)

Dit is een link naar Olympische Podcast (https://open.spotify.com/show/2pNvU5hWUvzYCe65EnDl1a?si=ce124764e31148a8&nd=1&dlsi=0357389211f54350).

Dagelijks kun je het laatste nieuws vanuit Marseille volgen via onze Facebook pagina. Daarnaast publiceren wij de dagverslagen met onder meer interviews op Watersport-TV.

 

 

Fotografie World Sailing/ Sander van der Borch

Afbeelding 594 Afbeelding 594
240731_PARIS24_JL92994 240731_PARIS24_JL92994