Marit Bouwmeester weet koppositie vast te houden

MARSEILLE- In de baai van Marseille wordt gestreden voor de olympische medailles in het zeilen en vanaf vandaag ook in de nieuwe olympische kitesurfsport. Marit Bouwmeester weet vast te houden aan de koppositie in het ILCA6 veld, Lammerts debuteert sterk en staat 5de. Van der Meer en Bouwer klimmen in het klassement naar een achtste plaats.

Marit Bouwmeester zegt het al vanaf 2009. Ze wil in de ILCA6 domineren. Dat lukt tot nu toe ook heel goed op de Olympische Spelen van 2024. Ze is al goed voor olympisch goud, zilver en brons. In Marseille blijft ze de ranglijst aanvoeren.

Bouwmeester eindigt als derde in race zeven, de eerste van vandaag. Dat klinkt eenvoudiger dan dat het was. Want de Friese zeilster moest zich terugvechten de kopgroep in. Na een 23 plaats vlak na de start naar een 16de plaats bij de eerste bovenboei, naar een zesde plaats bij de gate om vervolgens vast te houden aan de derde plaats tot de finish.

“Ik was eigenlijk wel happy vandaag. Het was wel een vechtdagje. Mijn starts waren niet al te best. De eerste race had ik goede snelheid en geweldige downwinds. Van uit die positie terugkomen was wel heel goed.”  

In race acht noteert Bouwmeester haar eerste resultaat buiten de top tien, die ze direct als schrapresultaat meetelt. Met deze score blijft ze aan kop in het klassement met 19 punten. Terwijl haar directe concurrent Anne-Marie Rondom uit Denemarken 47 punten heeft en de Zwitserse nummer drie Maud Jauyet op 59 punten staat.

Kijkt Bouwmeester naar de punten? “Het gaat vaak fout als je te snel aan het resultaat gaat denken. Het is net als andere dagen. Zo goed mogelijk varen. Mijn skills zijn goed genoeg voor goed resultaten. Dus daar moet ik op vertrouwen.”

“In de tweede race van de dag viel de wind wat weg, en draaide veel. Ik kreeg de boot niet aan de praat en ik voer iets berekend, dan word je elfde. Je doet je best deze en het gaat goed deze week. Dat is dan jammer. Er had meer in gezeten.”

Op de vraag of Bouwmeester op 5 augustus, de voorlaatste dag van het Olympische toernooi, er anders ingaat is ze duidelijk. “Gisteren en vandaag de eerste race was ik best voorzichtig. Ik wil niet op scherp staan en domme fouten maken. Dus ik was iets conservatiever. Die laatste race was ik iets te conservatief. Dus kijkend naar morgen liever ergens ertussenin.”

Olympisch debuut Annelous Lammerts

Annelous Lammerts komt voor het eerst van haar leven in actie op de olympische spelen. Lammerts is tevreden met een score van 14-4-5-5. De Zeeuwse kitefoiler staat daarmee op de vijfde plaats.

“Lekker eerste dagje, supermooie omstandigheden voor het kiten. Het begon wat spannend en ik crashte ik in een tack. Ik nam iets te veel risico.”

Of de vraag of dat de spanning van de Spelen is zei Lammerts: “Het kan gebeuren dat je crasht, het is niet nodig. In onze sport is het een dunne, lijn tussen alles geven en net te veel risico nemen. Dat ging beter in de volgende drie races.”

“Ik ben superblij en trots dat ik rustig kan blijven en vervolgens drie goede races heb gevaren. Dat lukte echt goed. We bespraken het. Ik kwam bij Cas (coach Casper Bouman red.) op de boot en we bespraken het. Het is jammer, maar tegelijkertijd als je top drie bovenkomt in de eerste race op de Spelen, geeft dat veel vertrouwen. Dat geeft ook rust.”

De kop is eraf voor Lammerts, hoe voelde dat?  “Mijn Olympische debuut was ongelofelijk gaaf. Zoveel toeschouwers en familie en vrienden van de fanclub. Ze hebben een mooi groot spandoek gemaakt. Ik voel die energie en die wil ik meenemen op de baan deze week.”

 

 

240804_PARIS24_ML049880 240804_PARIS24_ML049880