Marit Bouwmeester moet wachten op Goud

MARSEILLE- Olympisch kampioene Marit Bouwmeester kwam dinsdag niet in actie vanwege een gebrek aan wind in de baai van Marseille. Op de medalracebaan, dichter bij de wal, was de wind niet stabiel en betrouwbaar genoeg voor een eerlijke wedstrijd. Dit betekent dat de Friezin nog even moet wachten voordat zij het goud omgehangen krijgt.

Bouwmeester, die in al die jaren wel wat gewend is, maakt zich er niet druk om. Opererend in deze sport, horen dit soort dagen erbij. De zeilster wordt nu waarschijnlijk mogelijk morgen 7 augustus voor de tweede keer gekroond tot olympisch kampioen. Er zijn in totaal twee reservedagen voor de medalrace in de ILCA’s. Met andere woorden, als er op 7 augustus nog steeds niet genoeg wind is, wordt er uitgeweken naar 8 augustus. Als er dan nog steeds niet gezeild kan worden, blijft het bij dit resultaat.

In de olympische kitefoilklasse bij de vrouwen zijn nu zes races gevaren. Annelous Lammerts staat op de vierde plaats. De Franse Nolot gaat op kop met 12 punten. De Engelse Aldridge heeft ook 12 punten. De favoriet Moroz (USA) staat op 17 punten en Lammerts 23.

Lammerts die uitkomt voor de KZ&RV De Maas is tevreden met de dag, maar ook met waar ze nu staat. “We hebben maar één race gedaan. Maar dat was een goede en dat was fijn.” Over wat vandaag zo goed ging zegt Lammerts dat ze goed moet blijven kijken. “Vooral voor de race blijven opletten waar de wind zit in de baai. Er is lang niet overal wind. En onze baan ligt op een lastige plek. Maar ik heb met wat ik zag, last minute, toch mijn plan aangepast om bij de pin te starten.”

De pin is de linkerkant van de startlijn kijkend naar de baan. Daar is het altijd druk, maar met goede snelheid en goede positie is het een goed positie.“Dat werkte goed.  Met deze wind zijn de snelheidsverschillen heel klein, dus iedereen gaat even hard. Het goede was het moment van oversteken naar de andere kant. Je wilt niet te vroeg, want ik wilde naar de linkerkant van de baan.”

Met nog twee dagen racen, waarvan op 7 augustus de laatste dag van de openingsserie en 8 augustus de medalserie is er nog veel mogelijk. “Als er voldoende wind staat kunnen we morgen nog steeds zes races varen. Dus dan zijn we nu nog maar op de helft van het evenement. Alles kan nog veranderen. Morgen lijkt het beter te gaan waaien. Maar je weet het niet met de voorspelling.’’

Lammerts kijkt er zeker naar uit. “Ik heb er zin in. Fijn dat ik in de mix zit met de top riders en daar mee kan battlen.”

Op hun eerste Olympische Spelen klimmen Laila van der Meer en Bjarne Bouwer op 6 augustus drie plaatsen in het klassement naar de vijfde plaats. Echter het punt verschil met nummers drie en vier is te groot om nog verder te stijgen in het klassement met slechts de medalrace te gaan.   

Het team presteerde vandaag goed in de lichte condities. Bouwer zegt een beetje gekscherend dat dit hun favoriete windje wordt. “We gaan goed met weinig wind. Dat was niet ons sterke punt, maar ik denk nu wel.”

Hoe verklaar je het gat met de top vier? “Een paar teams varen een heel, heel sterk evenement. Het zit hem in kleine dingetjes, de tweede dag van het evenement hebben we punten laten liggen. En de eerste dag hebben we aan die ankerlijn vastgezeten. Als je dat bij elkaar optelt, hadden we dichter bij het podium kunnen staan.”

Bouwer analyseert verder. “We doen helaas niet meer mee voor de medailles. Wij presteren op ons niveau en we hebben laten zien wat we kunnen en dat is nu nog net niet genoeg.”

Van der Meer sluit af. “We staan nu vijfde, die willen we heel graag vasthouden. Daar gaan we alles aan doen om dat waar te kunnen maken. Als dat zo is, dan is het voor ons een geslaagd evenement.”

 

Fotografie World Sailing/ Sander van der Borch

240805_PARIS24_SB4_9552 240805_PARIS24_SB4_9552
240806_PARIS24_ML040888 240806_PARIS24_ML040888
240805_PARIS24_SB1_6539 240805_PARIS24_SB1_6539