Marit Bouwmeester: dit is de mooiste medaille van allemaal

''Ik ben dankbaar dat ik moeder en atleet ben''

MARSEILLE- Na het onweer ging de wind weer aan in Marseille en kon Marit Bouwmeester haar meesterwerk in stijl afronden. Met de vierde plaats in de afsluitende medalrace blijft de Frieze zeilster haar Deens concurrent weer voor. Line Flem Hoest uit Noorwegen pakt het brons met een tweede plaats in de medalrace. Marit Bouwmeester wint in Marseille voor de tweede keer olympisch goud, na goud in Rio, zilver in Londen en brons in Tokio. Volgens eigen zeggen is dit voor Bouwmeester, de mooiste medaille van allemaal.

Bouwmeester had de gouden medaille al in de wacht gesleept na zeven keer in de top vijf te zijn geëindigd tijdens de opening series, maar door de lichte wind van afgelopen twee dagen moest ze een extra dag wachten voordat ze haar langverwachte prijs in ontvangst kon nemen.

Door olympisch goud te winnen  in Marseille is Bouwmeester de meest succesvolle vrouwelijke Olympisch zeilster ooit en haalde daarmee de tweevoudig Olympisch kampioene Hannah Mills uit Groot-Brittannië in.

”In de aanloop naar de medalrace probeerde ik gefocust te blijven, maar ik ben ook moeder dus ik wilde er zijn voor Jessie Mae. Ik ben veel bij haar geweest, haar naar bed brengen en er zijn als ze wakker wordt,” aldus Marit.

”Ik denk dat je op de Olympische Spelen soms te snel te serieus wordt, dus het is fijn om afleiding te hebben met Jessie Mae. Dan heb je ook nog het gebrek aan slaap en het verlies aan energie, maar ik ben dankbaar dat ik moeder en atleet ben.”

“Zo fijn om dat het er op zit en dat we hebben kunnen racen en dat we nu echt kunnen genieten, maar het is nog niet tot me doorgedrongen.”

De medalrace was niet helemaal een ererondje voor Bouwmeester. ’’Ik wilde de linkerkant van de start winnen. Maar heb uiteindelijk niet heel hard gebattled voor die pin postie. Het was niet mijn strijd meer”

Bouwmeester finisht in de medalrace wel net voor Rindom. “We hebben altijd battles. We hebben veel respect voor elkaar. We hebben beiden de sport gedomineerd en het niveau omhoog gekregen. Zij heeft ook goud, zilver en brons en ook vier wereldtitels. De battles met haar zijn altijd geweldig. We pushen elkaar tot het uiterste.”

”De baai bij Marseille wordt beheerst door de geografische elementen. Het is een baai waar je je heel goed op kan voorbereiden. Dat hebben Jaap en ik samen goed geanalyseerd en we hebben genoeg houvast gevonden. Dit was echt de mooiste van allemaal.”

 

Fotografie Sailing World/ Sander van der Borch

 

240807_PARIS24_SB4_0999 240807_PARIS24_SB4_0999
240807_PARIS24_ML043594 240807_PARIS24_ML043594