Annelous Lammerts sluit af met bronzen medaille

Historisch resultaat voor TeamNL in Marseille

MARSEILLE- Het brons van Annelous Lammerts was een prachtige afsluiting van een fascinerend traject van de Zeeuwse kiter in deze nieuwe olympische en razendsnelle sport. Het is ook een bijzonder resultaat voor TeamNL, want Lammerts pakt de vierde olympische medaille in Marseille en Nederland staat daarmee op de eerste plaats in de medaillespiegel. Maar dit is ook een historisch resultaat, want het stoot de score van de Spelen van 1920 in Antwerpen, met twee keer goud en een zilver, uit de boeken.

Lammerts schoolde zich, onder begeleiding van Casper Bouman succesvol om in de afgelopen jaren van een freestyle kitesurfer naar een kitefoiler in course racing om mee te kunnen doen aan de Olympische Spelen in de nieuwe razendsnelle sport.

Op de afsluitende persconferentie vertelde Lammerts aan de verzamelde internationale pers dat ze vooraf wist dat een lastige week zou worden voor wat betreft de uitdagende omstandigheden voor de kust van Marseille. Het meest trots was ze op haar mentale veerkracht. Dat ze na een slechte eerste race het hoofd koel hield en niet in paniek raakte.

In de medalseries doet Lammerts precies wat ze moet doen. In de halve finale laat Lammerts, in een prachtige race live op TV , aan heel Nederland zien hoe gaaf deze nieuwe sport kan zijn en in beeld gebracht kan worden. Lammerts wint die halve finale en plaats zich overtuigend voor de finale met Lauriane Nolot, Daniella Moroz en Eleanor Aldridge, de drie meest succesvolle kitefoilers van de wereld op dit moment.

Lammerts zei over die finale: ”Ik kreeg een tweede kans in de laatste race en dat hielp me om mijn wedstrijdplan te veranderen, nog meer risico te nemen en alles te geven, want ik vocht tegen een zesvoudig wereldkampioen. Er was geen ruimte voor fouten.”

”Ik ben in 2009 begonnen met kiteboarden. Ik hou van deze sport en om nu op het grootste podium van de Olympische Spelen te staan is geweldig. Om hier met het hele team te zijn na een paar achtbaanjaren - het is ons gelukt.”

 

Annelous Lammerts (foto World Sailing / Sander van der Borch)

240808_PARIS24_ML040650 240808_PARIS24_ML040650
240808_PARIS24_ML030272 240808_PARIS24_ML030272