UTRECHT- Het Watersportverbond is bezig met het verzamelen van alle meldingen en incidenten in 2024 die direct te maken hebben met de overlast van waterplanten. Het doel van deze peiling is aandacht te blijven vragen bij de overheid voor dit onderwerp. Anderzijds om overheid en politiek aan te sporen om tot structurele oplossingen te komen. Het Watersportverbond roept watersporters op om mee te werken aan deze peiling.
Watersporters staan volgens het Watersportverbond over het algemeen niet bekend als notoire klagers. Ook niet over de overlast van waterplanten. ’’Daardoor krijgen we de indruk dat bij de overheid en politiek de omvang en urgentie van het probleem niet goed doordringt. Een landelijke peiling onder watersporters vertelt een ander verhaal. Een aantal vragen over het hele seizoen 2023 heeft onthuld dat waterplanten juist in toenemende mate een belemmering vormen voor de hele sector.’’
Landelijk probleem
Een eerdere peiling, die door ruim 1700 watersporters werd ingevuld, laat een breed spectrum aan respondenten zien uit verschillende vaargebieden in Nederland. Niet alleen zeilers en motorbootvaarders meldden overlast; ook surfers, kanovaarders, SUP’ers en vakantiegangers op onbekend water gaven aan problemen te ondervinden. De resultaten tonen aan dat het een landelijk probleem is en zeker niet beperkt blijft tot bekende probleemgebieden zoals het Markermeer en de Randmeren.
Overlast en Veiligheidsrisico’s
De meerderheid van de respondenten rapporteerde (ernstige) hinder van waterplanten. Dit belemmert pleziervaart, wedstrijdsport, waterrecreatie en watertoerisme. Watersporters mijden jachthavens die moeilijk bereikbaar zijn door waterplanten. Boven alles is het een risico voor de veiligheid op het water.
Meer dan 700 respondenten gaven aanvullende toelichting, waarbij serieuze veiligheidsincidenten werden genoemd. Watersporters, die vaak ook natuurliefhebbers zijn, erkennen weliswaar het nut van waterplanten, maar benadrukken de aanhoudende overlast, zelfs in gebieden waar gemaaid wordt. Opvallend waren de meldingen van kanovaarders, SUP’ers en surfers die angstig zijn om tussen de waterplanten in het water te vallen en niet meer boven water te komen. Ook waren er meldingen van schippers die te water moesten om planten uit een vastgelopen schroef te verwijderen, verstrikt raakten in de planten en moeite hadden om te blijven zwemmen.
Een groot probleem
De peiling geeft een duidelijk beeld van de ernst en omvang van het probleem en dat een grote groep watersporters aanzienlijke hinder ervaart. Het Watersportverbond gebruikt het resultaat van deze online peiling om het probleem opnieuw onder de aandacht te brengen en pleit voor structurele maatregelen die een goede balans creëren tussen kwetsbare natuur, waterkwaliteit, beperking overlast voor watersport en -recreatie, en verbeterde veiligheid op het water.
Samen met HISWA-RECRON is het Watersportverbond de trekker van het project om de landelijke handreiking van Rijkswaterstaat voor het maaien van waterplanten te actualiseren. De resultaten van deze peiling komen daarbij goed van pas.
In de afgelopen maanden hebben we samenwerking gezocht met leveranciers van oplossingen die in de praktijk goed blijken te werken. Dat zijn producenten en uitvoerders die overlast van waterplanten bestrijden met respect voor de natuur, bijvoorbeeld door maaien, harken of verdiepen.
Nu ook onderzoek seizoen 2024
Een vervolgstap voor ons is om de problematiek voor het seizoen in 2024 in kaart te brengen. Heb jij hinder ervaren dit jaar, laat het weten via de online peiling (klik hier). (https://watersportonderzoeken.nl/index.php/587452?lang=nl)
Lees ook: Is de Maaicat oplossing tegen fonteinkruid (https://www.watersport-tv.nl/nw-31400-7-4386777/nieuws/is_de_maaicat_de_oplossing_tegen_fonteinkruid.html)