Komkommertijd in Hilversum

Column Hugo Maarleveld

Kunnen we ook niet eens wat met dat Skûtsjesilen doen? Zullen ze bij het NOS journaal hebben gedacht. Hendrik-Willem Hofs werd er op uitgestuurd om op de laatste wedstrijddag een reportage te maken. De milieuspecialist van het journaal koos voor een originele insteek: De budgetten van de deelnemende skûtsjes.

Die zijn kennelijk nodig voor het aanpassen van de romp van de skûtsjes. Woordvoerder Jan de Groot van het Sudwesthoek skûtsje vond het “zo langzamerhand wel oneerlijk worden”. Maar Willem Zwaga, schipper van het Leeuwarder skûtsje riposteerde heel praktisch: “Meer tijd steken in het zoeken van sponsors!” 

Dat het SKS bestuur al heel lang werkt aan het verkleinen van de verschillen tussen de skûtsjes was natuurlijk te ingewikkeld en dus veel te lang voor het NOS Journaal. De reportage werd door Hofs dan ook met een goedkope snier naar de winnaar besloten: “Echt spannend was het vandaag niet meer. Het aangepaste skûtsje van Grou werd voor de achtste keer kampioen!” 

De kenners weten dat je met geld alleen geen titels kunt kopen. Maar ruime budgetten helpen natuurlijk wel! En je onderscheiden in een steeds strakker gereglementeerde sport zal ook steeds meer kosten. In dat opzicht is het wel interessant de mening van het SKS bestuur te vernemen. Vooralsnog moeten we het doen met de nuchtere conclusie van verslaggeefster Geartsje de Vries van Omroep Fryslân: Als iedereen z’n schip aanpast blijven de onderlinge verschillen gelijk! 

Een bekend botenbouwer uit het noorden des lands grapte afgelopen week: ”Smelt die veertien skûtsjes gewoon in één keer om en maak er een eenheidsklasse van, dan ben je van die hele discussie af!” 

Tot die tijd blijven wij graag genieten van het skûtsjesilen zoals dat al bijna 80 jaar bestaat. Met alle ‘ins en outs’ die daarbij horen!

 

Hugo Maarleveld

 

 

Afbeelding 644 Afbeelding 644