Windmill Cup al bijna volgeboekt 

Maximaal 150 zeiljachten aan de start

STAVOREN- Op zaterdag 5 oktober wordt op het IJsselmeer voor de tweede keer de Windmill Cup verzeild. Dit zeilevenement voert deels door Windpark Fryslân, het grootste windpark ter wereld in een binnenwater. De belangstelling onder zeilers is groot. Maximaal 150 zeiljachten kunnen meedoen. De organisatie verwacht snel ’vol’ te zitten.

Geheel tegen de trend van dalende belangstelling voor zeilwedstrijden op open water in, gaat de organisatie van de Windmill Cup er van uit dat het maximum van 150 deelnemende teams binnen enkele weken bereikt wordt. De inschrijving is open voor; wedstrijdjachten, Aken/platbodems en toerjachten. 

De eerste editie van de Windmill Cup werd vorig jaar gevaren vanuit Hindeloopen. De organisatie heeft voor deze tweede editie de oude jachthaven en de spoorhaven van Stavoren afgehuurd. Organisator Peter Aukema: ’’We combineren in de Windmill Cup het innovatieve karakter van een offshore windpark met de sfeer van zeilwedstrijden uit de goeie oude tijd. De deelnemers kunnen in de havenkom 6 à 7 dik naast elkaar liggen wat een gemoedelijke belevenis is voor de zeilers en voor het geïnteresseerde publiek’’. 

De zeilwedstrijd wordt georganiseerd door de Koninklijke Watersportvereniging Sneek. De opdracht voor hen is uitdagend: Maak een zeilevenement dat zowel voor wedstrijd- als toerzeilers interessant is en waarbij tenminste één rak door Windpark Fryslân voert. Waarschijnlijk wordt de race op een aparte wedstrijd- en toerbaan gevaren. 

Het programma van de Windmill Cup 2024 begint op vrijdagavond om 18.00 uur. Ook dit keer is het evenement omgeven met de nodige festiviteiten in de sfeer van de legendarische Nacht en Ontij race. Zo is er op vrijdagavond een optreden van de rockband ‘Straight on Stage’ en op zaterdagavond de Makkumer bluesbrothers. Het walgebeuren vindt plaats in Multifunctioneel Centrum de Kaap in Stavoren. 

Net als tijdens de eerste editie zal de crew van Watersport-TV aanwezig zijn om verslag te doen van het evenement.

Over Windpark Fryslân

Windpark Fryslân is gelegen ten zuiden van de Afsluitdijk ter hoogte van Breezanddijk. De 89 turbines van Windpark Fryslân hebben een hoogte van 115 meter. De hoogste tiphoogte van de rotoren is 180 m, de laagste is 50 m boven de waterspiegel. Het windpark produceert op jaarbasis 1,5 terrawattuur* (1.500.000 megawattuur). Dit is ongeveer 1,2% van het Nederlandse elektriciteitsverbruik. Het windpark is sinds 2021 operationeel.

Voor meer informatie kijk op de site en klik op Windmill Cup 2024. (https://windmillcup.nl)

 

 

 

 

 

BS 2 tussen de windmolens BS 2 tussen de windmolens